IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух скалп и сърбеж – как да се справите?

17 май 2019 11 40

Вижте основните причини за този проблем

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Без значение от сезона, понякога скалпът става сух, люспи се и вие усещате неприятния сърбеж. Този проблем може да бъде предизвикан от съставките в некачествените шампоани, които ползвате, но и на други фактори като екзема, себореен дерматит, псориазис, както и някои алергии.

Ето най-честите причини за сухота в скалпа и как да процедирате при всяка една от тях:

1. Себореен дерматит

Смята се за най-честото заболяване на кожата, което предизвиква свръхпроизводство на пърхот. Хората усещат парене, лющене и сърбеж по кожата, които се засилват през зимата и пролетта и намаляват през лятото.

Пърхотът при себореен дерматит се образува заради свръхпроизводство на мазнини или други секрети в кожата. Те блокират мъртвите клетки, които падат по-трудно и се натрупват, вследствие на което се образуват мазните струпеи. За да намалите дискомфорта, трябва да посетите дерматолог, който да ви изпише специален шампоан. Прилагането на кокосово масло върху скалпа също помага. Препоръчва се и спазването на хранителен режим и избягването на стреса.

2. Вредни продукти и навици при грижата за косата

Ако по принцип не страдате от пърхот, може да потърсите причината за сухия скалп в козметиката за коса, която използвате. Някои гелове, кремове, балсами, шампоани и спрейове съдържат вещества, които се натрупват върху скалпа, омазняват го допълнително и благоприятстват за образуването на люспи. Тези изкуствени съставки могат да причинят и сърбеж и алергии, ако човек има по-чувствителна кожа.

Сухите коса и скалп може да се дължат и на това колко често миете косата си. Ако това е повече от 2 пъти седмично, с повече шампоан, то не се учудвайте, защото топлата вода и козметиката отмиват естествените масла от кожата на главата.

3. Псориазис

Заболяването, което се влияе от психо-емоционалното състояние на организма, може да причини зачервяване, лющене и образуване на така наречените псориатични плаки. То протича с моменти на обостряне, като през летните месеци се забелязва подобрение.

Хората с псориазис могат да подобрят състоянието на скалпа, ако използват шампоани на основата на катран или салицилова киселина. Тези съставки смекчават леко неприятния сърбеж, но не могат да премахнат червените петна. Разбира се, проблемът може да се лекува с години, ето защо най-ефикасно е медикаментозното лечение, предписано от специалист. Иначе намаляване употребата на алкохол и цигари също оказва влияние.

4. Неправилно хранене

Колкото и невероятно да звучи, някои храни могат да причинят алергии и сърбеж по кожата на главата. Става дума за тези с по-високо съдържание на въглехидрати, които допринасят за увеличаване на бактериите в скалпа и образуване на неприятните за всички бели люспи.

Ако сте предразположени към пърхот, опитайте да намалите въглехидратите и захарта. Ще забележите разлика в кожата и косата. Можете също така да приемате добавки като рибено масло, които са богати на омега-3 мастни киселини и помагат при сухота. Цинкът, заедно с витамините А, В и С, също може да помогне за поддържане хидратацията на скалпа. Не забравяйте и да пиете достатъчно вода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари