IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за кожата преди и след тренировка?

27 май 2019 08 30

Някои навици причиняват акне

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всеизвестен факт е, че спортуването има много ползи за физическото и ментално здраве на човек. Но какво се случва с кожата, когато се изпоти обилно и се сблъска с прахоляка в залата за тренировки?

Подготовката за фитнеса е много важна. Наред с удобните маратонки и дрехи, трябва да вземете мерки и за кожата. Смята се, че един човек пипа лицето си средно около 2 000 пъти. Представете си колко бактерии ще навлязат в клетките когато това става по време на спортуване. Освен това косата, която се изпотява и носи определени химикали в себе си, също благоприятства за развитието на възпаление.

Тичайки на пътеката или правейки йога на постелката на земята, вие работите за вашето тяло. Но както обикновено става, наред със своите преимущества, това си има и отрицателни страни – кожата страда.

Tialoto.bg подбра няколко съвета как да се грижите за нея преди и след тренировка, за да нямате пъпки, възпаление и неприятен сърбеж:

1. Без грим

Всички знаем, че някои хора обичат да тренират преди или след работа. Мъжете са лесни – взимат един душ и излизат, но на жените им трябва грим. Ако можете, отидете в залата без нищо по лицето си. Така ще позволите на вашата кожа да диша, особено лицето, което най-много се замърсява при спортуване. В противен случай само ще запушите порите и спомогнете за разпространението на бактериите.

След тренировка отделете време за почистване на лицето с подходящата за типа кожа козметика. Така ще премахнете по-бързо мръсотията, попаднала по него.

2. Винаги мийте лицето след тренировка

Душът е задължителен след обилното изпотяване. Разбира се, когато сте спортували след работа, може да предпочетете да си тръгнете с екипа на вас и се изкъпете направо вкъщи. Въпреки това, измийте си добре лицето и ръцете. Може да използвате обикновен сапун, но това е сто пъти по-добре, отколкото да си тръгнете с потно и замърсено с прах лице. Разбира се, може да си носите в сака измивен гел, който ще ви осигури необходимата защита.

3. Внимателно с кърпите

Много хора си носят малки кърпи, с които да попиват потта по време на тренировка. В това няма нищо лошо, стига те да се сменят често. Ако имате една голяма, която слагате върху постелката, просто за по-добра хигиена, след това не посягайте към нея, за да си избършете лицето. Носете си чиста, която да използвате накрая, иначе ще си докарате повече бактерии в кожните клетки. Те ще предизвикат възпалителна реакция заедно с потта и другата мръсотия, попаднала в кърпата.

Дерматолози препоръчват още кърпите да са памучни, а не от изкуствени материи, които трудно попиват и дразнят кожата.

4. Без пуснати коси

Жените обичат да пипат косата си и я държат пусната. Но това не бива да бъде следвано и във фитнеса. По време на тренировки вратът и кожата на главата отделят по-голямо количество пот. Освен това в косата може да имате парфюм или някаква друга козметика. Тя пада по лицето и го замърсява, също така човек я хваща с ръце и после пипа кожата. Така се пренасят бактериите.

Ако искате кожата на лицето и врата да „диша“, вържете си косата на по-висока опашка или кок. Може да сложите и лента, с която непокорните кичури ще са по-прибрани.

5. Не пипайте лицето

За да отидете и си тръгнете от залата със сравнително чисто лице, забравете за пипането на лицето с ръце. След края на упражненията, веднага използвайте чешмата в съблекалнята, за да се измиете добре. Започнете първо с ръцете, след това с лицето, за да сведете до минимум риска от възпаление на кожата и поява на акне.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари