IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оксидант за коса – кога ви е необходим?

30 май 2019 09 17

Подберете го внимателно, ако се боядисвате вкъщи

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Грижата за косата се превръща в мания за някои жени. Те сменят цвета ѝ всеки месец, носят екстеншъни и не могат да излязат на улицата, ако не са ползвали пресата или машата за къдрици. И докато част от тях дават луди пари за най-различни услуги във фризьорските салони, други са доста по-сръчни и се справят с боядисването и оформянето на косата в домашни условия.

Уцелването на цвета и изборът на най-добрата боя за коса са много важни за дамите, които се боядисват у дома. Разбира се, винаги след няколко проби и грешки, те намират идеалния продукт. Но освен него, се налага да потърсят и окислител, който играе основна роля при добиването на желания нюанс. Така например за потъмняване се използва много малък процент – 3, докато с 6% може да получите един тон по-светла коса, а с 9 – два.

Какво представляват окислителите за коса?

Този продукт окислява косъма и реагира на боята, в която е поставен. Окислителят има способността да „отвори“ кутикулата на косъма и премахне една част от цвета му, за да може той да добие новия. Колкото по-голям е неговият процент (волюм), толкова повече изсветлява косата, но и я уврежда.

В магазините за професионални продукти за коса, боите и окислителите се продават отделно. След като се закупят, се смесват по специално съотношение (ето защо много жени се доверяват само на коафьора си). Продават се опаковки по 1 литър, но и по-малки, като вторите са най-подходящи за онези, които се боядисват у дома.

За да не съсипете косата си, не бива да мажете твърде много боя и окислител в корените, защото те възприемат цвета по-лесно. По-добре наблегнете на краищата. При първо боядисване е препоръчително сместа да се нанесе първо по дължина, след това в корените. Ако косата е видимо изтощена, то получаването на желания нюанс е истинско предизвикателство.


Видове окислители

3% – 10 волюма

Най-ниският процент най-малко уврежда структурата на косъма. Той почти не изсветлява, а помага на новия цвят да навлезе в кутикулата. Може да се ползва при русите коси, за да се добият пастелни цветове или някакви шарени кичури.

6% – 20 волюма

Може да изсветли косата от 1 до 2 нива. Препоръчва се при боя, която е същото или малко по-тъмно ниво от цвета, който имате в момента. Така например от ниво 5, може да потъмните на ниво 4.

9% – 30 волюма

Процентът на изсветляване нараства до 3 нива. Така може да вземете боя, която е с до 2-3 нива по-светла от сегашния ви цвят. Или ако имате светла коса, но искате някакъв по-ярък нюанс, може да ползвате този оксидант. Той се използва и ако сте с ниво 4, но желаете ниво 7.

12% – 40 волюма

Той е прекалено силен и съответно вреди най-много на косата. Ако не се използва правилно, може да изгори косата.

Преди да започнете боядисването, прочетете внимателно инструкциите в кутиите на боята и окислителя. За да нямате главоболия, и двата трябва да са на една и съща марка. Препоръчваме ви да си викнете приятелка, която да ви помогне в нанасянето на боята.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари