IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин Е – предпазва кожата от свободните радикали

11 юни 2019 11 40

Той е важен антиоксидант

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През лятото кожата ни е изложена на вредните слънчеви лъчи. Ние се потим и често пипаме с пръсти лицето си, с което вкарваме в клетките най-различни бактерии. Освен това във въздуха има доста токсини, които също попадат в нея много лесно.

За да предотвратим възпалението в кожата и появата на пъпки, се нуждаем от специална козметика, която да я предпазва от вредното влияние на свободните радикали.

Мастноразтворимият витамин Е е силен антиоксидант, който има свойството да почиства кожата. Той предпазва мембраните от натрупването на токсини. И тъй като хидратира и успокоява, често се добавя към повечето продукти, предназначени за грижа за кожата и косата.

Витамин Е за здрава коса

Шампоаните и балсамите, които съдържат по-голямо количество витамин Е, поддържат еластичността и здравината на косъма. Той навлиза в скалпа и подобрява кръвообращението, с което насърчава растежа на косата. От друга страна антиоксидантната защита намалява косопада.

Маска за лице – как да си я направите вкъщи?

При хора, които имат по-изтъняла и чуплива коса, се препоръчва маска с капсули витамин Е, които могат да се вземат от аптеките.

Витамин Е за красива кожа

През лятото кожата става по-суха заради това, че е изложена по-често на слънчевите лъчи и не се маже със специални хидратиращи продукти. Това е предпоставка за появата на бръчки. Тъй като действа като антиоксидант, витамин Е неутрализира свободните радикали, които причиняват унищожаване на колагена в клетките. В него има и фотозащитен агент, който може да замести някои средства против изгаряне и да предотврати образуването на тъмни петна, фини линии, увиснала кожа, хиперпигментация.

Източник: IStockphoto

Витамин Е за по-добра хидратация

Тъй като е мастноразтворим, витаминът прониква до най-долния слой на кожата и се задържа за по-дълго време. Така поддържа влагата в клетките. Също така помага при рани и напукана, лющеща се кожа.

Може ли да причини акне?

Употребата на някои козметични продукти като кремове за лице, например, може да е причина за образуването на акне, но това не се дължи на съдържанието на витамин Е в тях, а на други вредни съставки, които насърчават свръхпроизводството на мазнини.

Кои храни са богати на витамин Е?

Ако се нуждаете от по-голямо количество от витамина, може да консумирате повече яйца, зърнени култури, фъстъци и бадеми, по-мазна морска риба. Авокадото, прясното мляко, черният дроб, бобовите култури и някои зеленолистни зеленчуци също са за предпочитане.

Какво показват числата върху слънцезащитните кремове?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари