IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилска коламаска – какво трябва да знаете?

11 юли 2019 06 00

Забавя за кратко растежа на космите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Бразилска коламаска или обезкосмяване в интимната зона е процедура, до която прибягват много жени преди да отидат на море. Тъй като не могат да разчитат на бръсненето, след което космите растат твърде бързо, те търсят по-ефикасно средство. Но какви са рисковете за кожата в тази така деликатна област?

Има жени, които си правят без проблем коламаска на краката. Но за разлика от нея, тази по интимните части е по-сложна и е най-добре да се извърши от специалист. Посещаването на козметичен салон ще ви спести някои излишни проблеми по кожата, които може да си докарате, пробвайки сами вкъщи.

„Епилирането и ползването на коламаска за интимната зона е в резултат от наложените модни тенденции, особено при младите жени и юноши, но също така е широко разпространено и при мъжете“, се казва в статия на British Medical Journal. Данните там сочат, че не само коламаската, а и бръсненето на триъгълника не само носят известен дискомфорт за нежната кожа, а и са рисков фактор за полово предаване на някои вирусни инфекции.

Какво трябва да знаете за бразилската маска, ако ви предстои за първи път?

Има няколко вида коламаска, от които може да избирате. Може да поискате първо премахване на окосмяването около бикините и ако изтърпите на болката, да пробвате и на няколко сантиметра след линията на бикините. Ако прагът ви на търпимост е по-голям, то вие сте за частична бразилска маска – премахване на космите по слабините, дупето и срамните устни. Най-добрият вариант е пълната коламаска, при която няма да остане нито едно косъмче в интимната зона.

Източник: IStockphoto

Тъй като това е сравнително агресивен метод за отстраняване на космите, ще трябва да свикнете с болката, ако искате добър резултат. Някои специалисти използват обезболяващи хапчета.

Кървене

При дърпането на лентичките може да се появи кръв на някои по-нежни места. Има и случаи, при които заедно с восъка се отлепя и кожа, а разраняването неминуемо е свързано с кръв.

Зачервяване

Ако кожата ви е по-чувствителна, тя ще реагира по-остро на коламаската. Една от най-често срещаните странични реакции е именно зачервяването. Въпреки това, не се притеснявайте, то бързо ще изчезне. За да облекчите третираните места, може да ги намажете с успокояващи гелове, съдържащи натурални съставки.

Основните правила за изрядна хигиена и здраве (1 част)

Възпаление

Ако до момента не сте си правили бразилска коламаска, подгответе се, че кожата ще се възпали. Това може да се получи, ако не се грижите правилно за кожата в интимната зона след процедурата. Например, ако носите бельо от изкуствени материи, които запарват и предизвикват прекалено триене. Възпалението може да се получи и заради това, че пипате триъгълника си с мръсни ръце.

Кратко забавяне на растежа

Трябва да сте информирани, че едно ходене на коламаска няма да забави кой знае колко растежа на космите. Колкото по-често правите процедурата, толкова „по-рехави“ ще са космите в бикини зоната. Но все пак знайте, че не бива да прекалявате, защото тя е безопасна, но при повече пъти рискувате да получите по-сериозни алергични реакции и инфекции.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари