IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идем от село... Но сме си спокойни!

25 юни 2011 11 00

Градският живот стресира много повече от този в провинцията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Тълпите от хора, трафикът, престъпността - това са само част от причините, които карат хората да се чувстват стресирани, когато живеят в градовете.

Но сега германски учени са установили, че мозъкът на гражданите реагира по-различно на стреса от този на провинциалистите.

Според специалистите две области в човешкия мозък, свързани с регулирането на емоциите и на стреса, променят начина си на работа най-вероятно заради стресиращия живот в града.

Изводите на специалистите ще помогнат на техни колеги в намирането на евентуално биологично обяснение на предходни изследвания, показали, че сред гражданите рискът от страхови неврози се увеличава 21 пъти, а от душевни разстройства - с 39 пъти.

Германските учени стигнали до извода, че "градският" мозък посреща стреса по по-различен начин от "провинциалния" след експеримент с доброволци, чиято мозъчна активност те следели с ядрено-магнитен резонанс.

Доброволците трябвало да решават математически задачи за кратко време. По време на експеримента учените създали и допълнителни условия на повишен стрес за доброволците.

В резултат на експеримента специалистите открили, че в условия на стрес живеещите в градовете хора се отличавали от провинциалистите с повишена активност в амигдалата, зоната от мозъка с форма на бадем, замесена в реакциите на стреса.

Същевременно учените установили и че хората, израснали в градовете в интервала от раждането си до 15-ата си година, имали в условия на стрес и по-завишена активност в друга зона от мозъка, играеща голяма роля в регулирането на стреса.

Районите от мозъка, наблюдавани по време на експеримента, от дълго време са известни като активизиращи се в условия на стрес.

За първи път обаче се появяват доказателства, че градският живот може да направи реакцията им спрямо стреса по-силна.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари