IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде грешим при избора на интериорен дизайнер?

12 юли 2019 15 15

Архитект София Папазова със съвети как да изберем професионалист

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Пътят на доверие към интериорния дизайнер е своеобразен процес. Да попаднеш на подходящия за теб дизайнер е изключително важна предпоставка, защото работата с него ще има както практична страна – той ще организира пространството, което обитаваш, така и духовен аспект – средата, която той ще създаде за теб, ще промени живота ти, ще повлияе на възприятията и емоциите ти.

Разбира се, не ми се е налагало да си избирам интериорен дизайнер (освен такъв като част от екипа ми), но предполагам, че хората намират професионалистите в тази област така, както търсят своя учител, треньор, финансов консултант и всеки специалист, от когото се нуждаят. И мисля, че това се случва най-често чрез препоръки, а не просто чрез проучване в интернет.

Наблюдавам няколко основни грешки, които хората допускат, избирайки интериорен дизайнер.

– Те са предубедени в полезността на интериорния дизайнер;

– Разглеждат само проектите му без да се интересуват от образованието и опита му;

– Търсят евтин дизайнер.

Относно недоверието – истината е, че необходимостта от интериорния дизайнер не бива да попада под съмнения. Ако се колебаете дали да наемете професионалист, в интернет пространството ще намерите достатъчно публикации, които описват нашите услуги и ползите от тях. Просто си дайте време да ги прочетете. И не забравяйте, че вашият дом или офис никога няма да е такъв, какъвто би бил, ако се реализира след предварителен проект!

За следващата грешка мога да говоря много, защото днес с интериорен дизайн се занимават:

– архитекти, които работят и интериорен дизайн;

– интериорни дизайнери, завършили специалността си в университет или академия;

– инженерни дизайнери;

– графични дизайнери;

– хора с всякакви професии (или без професия), преминали курсове по интериорен дизайн (често такива курсове се водят от недостатъчно квалифицирани кадри);

– визуализатори;

– производители и конструктори на мебели;

– декоратори и аранжори;

– други...

Съзнавам, че човекът е комплекс от множество лични качества и че никой не е перфектен и затова нямам за цел да правя обобщения, изброявайки тези групи. Животът ни е показал, че сред високообразованите хора има такива, чиито рамки съдържат само образованието им и затварят пътя към допълнително развитие, както и е откроил самоуки гении във всякакви сфери. Въпреки това, бих ви посъветвала да обърнете внимание на биографията на дизайнера, който е привлякъл вниманието ви. До голяма степен тя е свидетелство за потенциала на всеки специалист.

Отсявайте експерти от първите две групи – архитекти и истински интериорни дизайнери. Ако разглеждате само проектите на конкретен интериорен дизайнер, в повечето случаи те ще ви се сторят добри. Това е целта им, да впечатляват. Въпросът е дали визуализациите са изпълними, а вие няма как да знаете това, защото вашата сфера на дейност е съвсем различна. Концепция, изработена от неопитен дизайнер, би могла дори да ви подведе.

Ето и пример – в проекти на колеги съм виждала вградени в мебели биокамини, най често в дневната, в близост до телевизора. Биокамината не се нуждае от комин и това дава голяма свобода за позиционирането ѝ, но тя гори с истински огън и е недопустимо да е заобиколена от мебелни плоскости. Също така, има определени правила и изисквания за разстоянието между огъня и телевизора, които в такива проекти обикновено не са спазени. Вие може би също бихте забелязали подобни слабости, но има и вероятност да си помислите, че решението е обосновано, щом е дело на „професионалист“.

От една страна е добре „на пазара“ да има повече неквалифицирани специалисти, защото те сформират псевдоконкуренция сред която е много лесно да се отличиш, но от друга страна те компрометират името на гилдията ни като цяло. Отново ще дам пример – избирате интериорен дизайнер чрез интернет и за съжаление попадате тъкмо на неопитен такъв, но с „добро“ представяне. Ангажирате го и разбира се, оставате разочаровани от услугите му. Обобщено заявявате „В България няма добри интериорни дизайнери!“. Ако споделите това необективно мнение с приятели и познати, те ще го запомнят и съответно не биха потърсили нашите услуги в бъдеще. Не се изненадах, когато наскоро ми разказаха как българка наема дизайнер от Гърция. Най-вероятно дамата е преминала през описаната ситуация и това я е довело до подобно решение.

Що се отнася до разходите за нашите услуги, ценовият диапазон, в който варира стойността на интериорен проект в България, е доста широк. Ако пуснете запитвания, може да получите оферти както с ниски цени, така и предложения с десет пъти по-висока цена.

Ето и моите впечатления – евтиният интериорен дизайнер вероятно би бил пестелив в труда, който ще ви даде срещу ниската цена, която си е определил. Той би ви предложил артикули по каталог, ограничени като избор и би прекроил концепция, разработена за друго пространство, за да пасне на вашето. Сумата, която ще платите за неговия проект, ще е право пропорционална на вниманието и времето, което той ще отдели за вас.

Дизайнерите от средния ценови диапазон балансират между качество и цена и в повечето случаи са добрият и правилен избор. Вероятността да останете доволни от тях, както и да ги препоръчате на друг, е много голяма. Сред тях има такива, които дори биха надхвърлили очакванията ви, въпросът е да ги разпознаете. Защото тъкмо те са тези, които се учат постоянно, надграждат себе си и влагат много повече старание, отколкото предполага техният хонорар, и които с времето ще се наредят сред най-търсените имена. Напълно заслужено.

Още по темата можете да прочетете в Dnes.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари