IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книги, написани под въздействието на кокаин

13 май 2018 09 30

Наркотиците дори са предписвани като антидепресанти

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едва ли за някого е тайна, че много от големите артисти намират вдъхновение и от лошите навици в живота си, като наркотиците например.

Много хора обаче приемат тези вредни навици, когато става дума за музиканти и актьори например, но сякаш за писателите и поетите по-рядко се очаква да се отдават на същите пороци.

Ще ви представим известни писатели и книгите, които са написали, докато са били пристрастени към наркотиците. Нека погледнем класиките от един по-различен ъгъл.

80-те години от творчеството на Стивън Кинг

Стивън Кинг дори и не се опитва да прикрие факта, че много от неговите произведения са написани, докато е бил под влиянието на кокаин. Той дори не си спомня, че е писал някои от тях.

В свое интервю пред Rolling Stone Кинг признава, че използва кокаин от 1978 до 1986, като през това време е написал около 10 романа. Някои от тях са „То“, „Тъмната кула“, „Гробище за домашни любимци“ и „Сблъсък“.

Кен Киси и неговият LSD клуб

През 1959 Киси работи като асистент по психиатрия в една болница (спомените от това му преживяване частично са пресъздадени в „Полет над кукувиче гнездо“). Там той участва в някои експерименти.

Те са част от изследване на влиянието на LSD върху човешкия организъм. През 1964 г. той прави истинска психеделична революция в САЩ, създавайки общността „Merry Pranksters“, която популяризира LSD.

Чарлз Дикенс и Викторианската епоха

Дикенс живее във Викторианската епоха, когато употребата на наркотици (опиум и кокаин) е популярна, достъпна и незабранена от лекарите. Понякога дори наркотиците са били предписвани като антидепресанти.

Великият писател е бил пристрастен към тях. Негови съвременници споделят, че той е имал видения и странно поведение. Дори четейки „Коледна песен“ можем да настръхнем.

Луис Карол и Викторианската епоха

Този знаменит писател също е живял във Викторианската епоха. За него се знае, че е използвал лауданум (опиум с алкохол) като начин за лечение.

Много хора са убедени, че „Алиса в страната на чудесата“ е толкова гениално произведение, именно заради лауданума.

Зигмунд Фройд и изследванията му на кокаина

През 1884 г. Фройд проявява интерес към нов аналгетик: кокаина. През следващите 3 години той публикува няколко научни трудове, където се удивява от това, което може да направи кокаинът. Той започва да го предписва на съпругата си и да го препоръчва на своите приятели.

Но в началото на 1887 г. учените осъзнават, че субстанцията не е толкова безвредна, колкото са мислели по-рано, а Фройд е бил съден за пропаганда на наркотици. Той съжалява за стореното и се опитва да се отърве от зависимостта си до 1900 г.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари