IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъжният път към олтара на група млади японки

1 август 2018 11 10

„Буда на тавана“ от Джули Оцука

Снимка:Вакон

Снимка:Вакон

Представяме ви книгата „Буда на тавана“ от Джули Оцука, която може да се похвали с Национална награда за литература на САЩ.

Историята е следната: През първата половина на XX век група млади японки имигрират в Сан Франциско, за да се омъжат за японци, които са виждали само на снимка. Те вярват, че в непознатата страна ги очакват щастие, любов и сигурност, но когато стъпват на пристанището, ги застига реалността – жестока, неумолима и необратима.

Вдъхновена от реални исторически събития, „Буда на тавана“ проследява тяхната необикновена съдба – от дългото мъчително пътуване с кораб до пристигането им в Сан Франциско и първите им нощи като нови съпруги.

От съсипващата работа на полето и в къщите на белите жени до нестихващия копнеж за майчината прегръдка и за дома, в който никога няма да се завърнат. От раждането и отглеждането на деца, които някой ден ще се отрекат от произхода и културното си наследство, до началото на войната, която ще промени живота им завинаги.

Мечтите на младите японки, техните надежди, трагедии и малки победи трогват и завладяват читателите още от първата страница, а изящният и необикновен стил на Джули Оцука насища книгата с палитра от емоции и я превръща в истински литературен шедьовър.

Авторката (на снимката) е родена и израснала в Калифорния. Учи изящни изкуства в „Йейл“ и се изявява като художник в продължение на няколко години, преди да започне да пише на трийсетгодишна възраст. Както „Буда на тавана“, така и първата ѝ книга – „Когато императорът беше божествен“, се радват на изключителен успех по целия свят. Оцука е носител на редица престижни награди и отличия. Живее в Ню Йорк.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари