IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диамантите – най-добрите приятели на жените

25 септември 2018 09 00

Българките не се красят с тях, коментира оценител

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички сме чували известната максима, че диамантите са най-добрите приятели на жените. Тя важи почти буквално за Нури Димитрова – единствената жена, оценител на диаманти в България.

Професията ? е изключителна рядкост, не само в България, но и в световен мащаб, защото освен изключително отговорна, понякога тя отнема десетки часове и дни анализи.

„Първото нещо, което трябва да направим, когато клиент ни донесе камък за изследване, е да проверим дали наистина това е диамант“, казва Нури пред Bulgaria ON AIR.

Следва определен алгоритъм от последователни стъпки в изследването му, като всеки диамант трябва да отговаря на общо десет характеристики и да притежава сертификат.

„Най-често хората се подвеждат по блясъка, който при този вид камъни е изключително специфичен“, споделя Нури, определяща себе си като творец.

Случаите с фалшиви диаманти при нея са рядкост, но тя е категорична, че диамантите отдавна не са рядко срещано украшение за много българки. И макар че сме чували хиляди неща за бижута, струващи милиони долари, Нури казва, че най-безценни за нея си остават тези, в които има изображения, така както ги е създала природата.

Кои са най-скъпите диаманти в света и попадал ли е такъв в нейните ръце, вижте в репортажа на Божила Симова, Дамян Гюров и Мирослав Димов.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари