IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Елиф Шафак заради книгите й

4 юни 2019 08 00

Редица автори са под наблюдение от турските власти заради своите романи

Снимка: Getty

Снимка: Getty

Световноизвестната авторка Елиф Шафак попада в група от автори, които са разследвани от турската полиция заради темите в книгите си. Става дума за романи, които съдържат в себе си теми като сексуално насилие и насилие над деца. Шафак сама потвърди новината като заяви, че става дума за „Огледалата на града“, публикувана през 1999 г., както и за „Трите дъщери на Ева“ от 2016 г. Според властите, авторите, които пишат по такива теми, подкрепят насилието. Шафак е най-четената авторка в своята родина, но се радва и на огромна популярност и извън Турция. 

Писателката определи разследването срещу нея и нейните колеги като лов на вещици и че властите изваждат думите от контекста. „Не правят разлика... ако автор пише за педофилия, сексуално насилие и сексуален тормоз, те обвиняват в това, че все едно защитаваш тези действия“, сподели Шафак. 

Снимка: Getty

Разследването започна след като страница от роман на автора Абдула Севки беше споделена в туитър. След това турският министър на културата и туризма обяви, че е подал наказателна жалба срещу писателя. Според новинарската платформа „Ахвал“ пасажът включвал разказ от първо лице за сексуално насилие над дете. В момента се води борба да бъде забранена изцяло книгата на Севки и авторът да бъде глобен. Оттогава насам под наблюдение са Шафак и Айше Кулин. 

„Всичко, което съдържа някакъв текст за сексуална злоупотреба с деца в турската литература, те го разследват“, сподели Шафак. „Най-голямата ирония е, че това се случва в страна, в която постоянно се вдига процентът на сексуално насилие срещу жени и деца. Турските адвокати не разследват тях, а подгониха писателите. Огромна трагедия“. 

Снимка: Getty

Директорът на международната асоциация на писателите, Антония Байът, сподели, че Шафак е изключително талантлива писателка и никога не трябва да се смята за престъпление нещо, което един автор пише в света на книгите. „Свободата на словото е в огромна опасност. Много от писателите са в затвора, а други са принудени да напуснат страната“. 

През 2006 г. Шафак беше обвинена, но след това оневинена, че е обидила турския народ, защото адвокат е прочел, че един от персонажите в книгата ѝ „Копелето на Истанбул“ смята избиването на арменците през Първата световна война за геноцид. 

 

 

Елиф Шафак споделя, че макар да засяга тежки теми като насилието над жени и деца, това не означава, че оправдава такива действия. „Тя винаги е била писател за жени, деца и равни права“, споделя нейният издател. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари