IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионери за една вечер: Боклуци за милиони

9 юни 2019 13 15

Как евтини стоки се оказват историческо наследство

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки от нас има по един кашон, в който събира ненужните предмети. Казваме си, че ще ги изхвърлим, но така и не го правим и след време дори започваме да обичаме някои от тях. Представете си, ако започнете да вадите предмети изпод леглото и да разберете, че всъщност един от тях струва милиони.

Съвсем наскоро семейство от Единбург намери точно такава изненада в комплекта си за шах. През 1964 г. антиквар купува малка шахматна фигура, изработена от моржова кост за скромните пет паунда. След 50 г. семейството решава да я занесе за оценка в антикварница и там разбират, че всъщност тя струва близо 1 млн. паунда.

Оказва се, че това е една от т. нар. „Шахматни фигури Луис“, които са открити през 1831 г. на остров Луис. Не всички са намерени, пет от тях липсват тогава. Фигурите са много важен символ на европейската цивилизация, а значението им е толкова голямо, че дори Дж. К. Роулинг се вдъхновява от тях и пише шахматната сцена в „Хари Потър и философският камък“.

Не само семейството от Единбург е изкарало късмет от своя боклук. Ето още няколко щастливци, които стават милионери за една вечер.

Вещи на Уинстън Чърчил

Дейвид Роуз работи на бунище цели 15 години преди да открие истинско съкровище заровено под целия боклук. „Имах възможността да си взимам неща, които ми харесваха. Повечето от тях бяха антики“. Един ден Роуз успява да намери цилиндрична шапка, пура и писма. През март тази година ги занесъл в BBB и разбрал, че те принадлежат на бившия министър-председател Уинстън Чърчил, а цената им възлиза на повече от 13 хиляди долара.

Снимка: Getty

Картина на Караваджо

Таванското помещение на семейство от Тулуза е пълно с играчки, стари часовници и дрехи. Но през 2014 г. под всичкия този прах се намира „боклук“ за милиони. Собствениците откриват картина на художника Караваджо, чиято цена може да достигне 171 милиона долара.

Снимка: Reuters

Обувките на Майкъл Джордан

Лари Аве, работник по поддръжката в търговски център в Милуоки почиства складовото помещение преди молът да бъде разрушен. Съвсем ненадейно той намира чифт маратонки, изхвърлени в коша. Аве веднага познал подписа на Майкъл Джордан и разбрал, че това не е боклук. „Фен съм на баскетбола и най-голямата навалица, която съм виждал, беше, когато тези обувки бяха пуснати в продажба“ споделя щастливецът. Смята се, че находката струва около 20 хиляди долара.

Снимка: Reuters

Чиния от Пикасо

Жена от Роуд Айланд купува през 1970 г. керамична чиния за по-малко от 100 долара. Решава да не я използва, а просто да я окачи над печката, където събира прах през годините. През 2014 г. жената решава да я покаже в телевизионна програма за антики и разбира, че това всъщност е дизайнерска чиния от самия Пикасо, струваща 10 000 долара.

Източник: Youtube

Декларацията за независимост

Финансов анализатор купува стара картина на разпродажба за 4 долара през 1989 г. Нямал представа обаче, че в платното се намира и старо копие на Декларацията за независимост на САЩ. През 1991 г. той я продава за 2,42 милиона долара.

Снимка: Getty

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари