IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Художници помагат за реставрация на „Нотр Дам“

13 юни 2019 05 30

Всички приходи от продажбата на творбите им ще отидат за реставрацията на катедралата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

28 художници обединиха сили, за да помогнат за реставрирането на катедралата „Нотр Дам“. Голяма част от фасадата ѝ беше напълно разрушена след пожар през април тази година. Светът беше съкрушен от новината, тъй като катедралата е една от най-известните забележителности в Париж, събрала в себе си невероятни творби на изкуството. Пожарът избухва вечерта, а потушаването му отне 9 часа с усилията на повече от 400 пожарникари.

В момента най-големият риск е от още по-голямо разрушение, тъй като огънят силно е увредил фасадата на сградата. Инженерът Паоло Венучи сподели, че преди бедствието „Нотр Дам“ е можела да устои на ветрове със скорост около 220 км/ч. Сега тази цифра се е сринала с 60%. „Според моите изчисления, рискът от срутване все още е голям“, казва той.

Снимка: Reuters

Сега, за да се съберат средства за възстановяването на катедралата, 28 художници излагат своите творби в парижката галерия „Гагосян“ като всички приходи от продажбите ще бъдат дарени за реставрацията, предаде БТА. Артистите са от Франция, Италия, Германия, Швейцария, Канада, Великобритания, САЩ, Япония, Китай, Иран и Канада.

Снимка: Reuters

Някои творби са създадени специално за изложбата, която ще продължи до 27 юли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари