28 художници обединиха сили, за да помогнат за реставрирането на катедралата „Нотр Дам“. Голяма част от фасадата ѝ беше напълно разрушена след пожар през април тази година. Светът беше съкрушен от новината, тъй като катедралата е една от най-известните забележителности в Париж, събрала в себе си невероятни творби на изкуството. Пожарът избухва вечерта, а потушаването му отне 9 часа с усилията на повече от 400 пожарникари.

В момента най-големият риск е от още по-голямо разрушение, тъй като огънят силно е увредил фасадата на сградата. Инженерът Паоло Венучи сподели, че преди бедствието „Нотр Дам“ е можела да устои на ветрове със скорост около 220 км/ч. Сега тази цифра се е сринала с 60%. „Според моите изчисления, рискът от срутване все още е голям“, казва той.

Снимка: Reuters

Сега, за да се съберат средства за възстановяването на катедралата, 28 художници излагат своите творби в парижката галерия „Гагосян“ като всички приходи от продажбите ще бъдат дарени за реставрацията, предаде БТА. Артистите са от Франция, Италия, Германия, Швейцария, Канада, Великобритания, САЩ, Япония, Китай, Иран и Канада.

Снимка: Reuters

Някои творби са създадени специално за изложбата, която ще продължи до 27 юли.