IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците, че колегите ви мразят

13 септември 2018 08 40

Може би трябва да промените поведението си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дъвчете прекалено шумно, бюрото ви е разхвърляно, говорите прекалено много или пък прекалено малко... има куп неща, които могат да ви спечелят неодобрението и антипатията на колегите. А те невинаги я изразяват с директни думи.

Добрата комуникация и приятелско отношение в офиса са ключови за това човек да се чувства добре на работното си място. Когато се ползваш с одобрението и уважението на останалите служители работата върви по-гладко и денят минава по-приятно. Ако се сблъсквате със следното поведение от колегите:

1. Избягват ви – Говорим за очевидно избягване като това да вървят срещу вас и след като ви забележат рязко да сменят посоката. Или да не се качват в асансьора, когато вие сте в него, а да чакат да се изпразни дори това да им коства още 10 загубени минути.

2. Изобщо не отбелязват присъствието ви – Дори да искате да се включите в разговора, сякаш сте напълно незабележим. Отказват и да ви поздравят в началото на деня, въпреки вашето приветливо „Добро утро“.

3. Не коментират нищо лично – Засичали сте как помежду си обсъждат извънработни и по-лични неща, но в интеракция с вас се ограничават само до работни теми и то при крайна необходимост. Допълнително, когато общуват с вас, колегите ви отговарят с по 1-2 думи.

4. Никога не ви канят на социални ивенти – не говорим за формалните събития като коледни партита, а за обедите или кафе паузите, които част от колегите ви прекарват заедно в шегички и сладки приказки. Те обаче категорично отказват да ви поканят да се присъедините към тях.

5. Обират лаврите – Една доста груба форма на неприязънта на колегите към вас се изразява и в некоректното им професионално поведение. Ако те често си приписват заслуги за неща, които вие сте свършили, то не се заблуждавайте – определено не ви харесват!

6. Коментират ви открито – Никой не обича да е в центъра на клюките в офиса. Още по-грозно е, когато колегите ви не шепнат, а на висок глас пускат пиперливи и нелицеприятни коментари по ваш адрес, но без да ги адресират директно към вас.

7. Липса на кооперативност – Дори нещо да влиза във вашите задължения, колегите ви категорично отказват да го подадат като задача, а се опитват да ви заобиколят. Често това им коства време, нерви и усилия и въпреки това, те не желаят да ви включат в процеса. Паралелно с това, ако вие поискате помощ или сътрудничество с тях за нещо, се правят на „глухи“ и въобще не ви съдействат.

8. Окуражават ви да напуснете – Къде с по-завоалирани подмятания, къде по-директно, колегите ви всячески се опитват да се отърват от вас.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

никому нищо и все ви ( преди 5 години )
и аз ги мразя може би трябва да променят поведението си или да си стоят в групичката на войнстващо посредствените комплексари
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар