IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко трябва да работят хората в 40-те?

7 май 2019 08 00

С възрастта продуктивността намалява

Снимка: Istock

Снимка: Istock

През годините са правени куп изследвания относно това каква е продуктивността на служителите по време на работния ден и данните не са никак обнадеждаващи. Оказва се, че един възрастен човек прекарва средно 40-50 % от работния си ден в истинска работа. А ново изследване твърди, че мотивацията и продуктивността на работещите допълнително намалява след определена възраст.

Университетът в Мелбърн е автор на интересно проучване, което показва, че хората след 40-те си години трябва да работят не повече от 3 дни седмично, за да бъдат ефективни и продуктивни на работното си място.

Фокусът по време на изследването е бил върху когнитивните способности на участниците. Те са се справяли със задачи, изискващи да свързват букви и цифри на обратно. След края на тестовете учените са стигнали до известни наблюдения.

Резултатът

Според авторите на проучването хората след 40-годишна възраст демонстрират по-добри когнитивни способности, когато работят не повече от 3 дни седмично. Колин МакКензи, един от авторите на проучването, смята, че работенето дълги часове е натоварващо за мозъка и изсмуква по-бързо енергията и креативността на човек, в сравнение с по-кратките работни времеви отрязъци.

Причините за това психическо натоварване най-често са в резултат от физическа умора и стрес, които се натрупват с годините. През 30-те хората често са изключително напрегнати и целеустремени да развият кариера и да изкарват пари, което в даден момент води до тази умора.

За да не се стигне до „прегаряне от работа“ в даден момент човек трябва да започне да релаксира и да намали темпото. Изглежда този „момент“ е след 40-те.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари