IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените са по-малко щастливи след повишение?

27 декември 2018 10 00

Повишението носи и много напрежение

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повишението на работното място е страхотна новина, която би зарадвала всеки амбициозен човек. Повече пари, подчинени, уважение и израстване в кариерната стълбица… звучи добре, нали?

Изследване, публикувано в сп. SAGE обаче показва, че задоволството от професионалния напредък варира при различните полове и дамите съвсем не го приемат с възторг.

Изследването

Даниел Луп – лектор социолог от университета Мидълсекс в Лондон – е изследвал в продължение на десет години информация от хиляди мъже и жени, които са били повишени в средни и висшия мениджмънт. Резултатите от труда му показват, че мъжете изпитват значително по-голямо задоволство, когато са повишени в мениджърска роля, отколкото жените, които често напускат работа година след съответното повишение.

Причината

Според Луп жените-мениджъри се сблъскват с доста препятствия на новата позиция, сред които постоянна критика, недооценяване на способностите, натиск да се доказват, което ги изтощава и демотивира да се развиват нагоре в корпоративния свят.

Още открития

Ако обаче дамите са повишени в сферата на средния мениджмънт, където напрежението е значително по-малко, нивото им на удовлетвореност не пада и остават положително настроени към работата си.

Изследването отново обръща поглед към дискриминацията на работното място, където представителките на нежния пол по-трудно се добират до позиции във висшия мениджмънт и след това често са недооценени, по-ниско платени от мъжете и трябва да работят повече и да се доказват постоянно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари