IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с културните различия в офиса

18 юни 2019 11 50

Трябва да намерите баланса, за да не пострада работният процес

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Офисът е място, на което можете да се сблъскате не само с различни характери, но и с различни култури. В случай, че отивате да работите в друга страна, вие сте човекът, който трябва да се адаптира към местните традиции и привички.

Как да го направите максимално гладко и без излишни проблеми: Напишете си домашното В случай, че отивате в страна с култура, коренно различна от вашата (например в арабския свят) е хубаво да прочетете какви са законите, какво можете да правите на публично място, кои са традиционните празници и обичаи на мястото.

Поискайте помощ

Застраховайте се и още в началото споделете с колегите, че тъй като сте от друга националност, може да имате културни различия. Помолете ги за разбиране и за навигация в техните празници и обичаи.

Комуникация

Много е важно на работното място да уцелите тона на комуникация. Отново, говорете с HR-а на фирмата и с колегите и се опитайте максимално бързо да влезете в техния маниер на общуване.

Приобщете се с общи обеди

Най-лесно ще се интегрирате, ако опознаете средата не само във, но и извън офиса. Ако колегите ви са готини, още от първия ден, излизайте заедно с тях на обяд. С времето можете да имате и други активности извън работна обстановка.

Поискайте жокери от прекия си ръководител

Можете да коментирате културните си различия и с шефа си, от гледна точка на това, че той познава своите подчинени и би могъл да ви насочи, ако имат някои особености, с които да се съобразявате.

Например, ако има някой прекалено консервативен, обидчив или религиозен сред тях, той ще бъде по-малко толерантен към вашите грешки и трябва да внимавате двойно повече в комуникацията си с него.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари