IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не прегреем от работа?

1 юни 2019 12 00

Съвети как да подобрите начина си на живот

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако работите в офис и през повечето време сте седнали пред компютър, със сигурност познавате чувството на главоболие, схващането и умората на очите. Тялото ви вече е приело стойката на стола, а изправянето изисква няколко пукания на гърба, краката и ръцете. Заседналият начин на живот води след себе си няколко негативни резултата като изгърбване, напълняване и забавяне на метаболизма. А прекаленото стоене пред екрана на компютъра уврежда очите и не след дълго ще ви се наложи да сложите очила. Има ли начин обаче да превърнете тази работа в удоволствие и след работния ден да се чувствате добре и не толкова изморени? С тези няколко прости наглед съвета можете да подобрите както физическото си състояние, така и психическото.

Правете си почивки, в които да се разхождате

Едно от най-важните неща е да се разхождате на определен интервал от време. Дали ще отидете за кафе, или ще обядвате наблизо, важното е да раздвижите тялото. Краката имат нужда от това, а скоро ще разберете и че самото ви тяло привиква към седенето, което го прави по-мързеливо и оттам по-нуждаещо се от физическа активност. Също така кратките почивки помагат на мозъка да почине и да започне да мисли по-креативно.

Снимка: iStock

Закуската е най-важното ядене за деня

Тази мантра я знае всеки един от нас. Затова е много важно да станете малко по-рано сутринта и да си направите закуска. Може да си я занесете в офиса и да я изядете там, но не пропускайте тази част от яденето. С добра храна в началото на деня, тялото си набавя нужната енергия, която да го събуди и да го накара да работи. По този начин хем вие ще сте по-продуктивни, хем тялото ще гори калории, което ще води и до вашето отслабване. Когато започнете да пропускате закуската и да ядете 6-7 часа след като сте се събудили, тялото се стресира и започва да натрупва мазнини.

Снимка: iStock

Опитайте да се дистанцирате от работата

Колкото и лесно да звучи, нека си признаем, че никой от нас не е напълно дистанциран от работата си. Независимо дали проверява имейла си, гледа нещо, свързано с професията му, или мисли за начини за подобряването на работното място, всеки един от нас не се „изключва“ напълно от работния процес. Да, но ще трябва да се опитаме. Напуснем ли фирмата, трябва да изключим всички неща, свързани с нея (освен ако не са много належащи, разбира се). Също така, трябва да забравите за екраните поне за час след работа и да се отдадете на нещо по-активно и социално. Може да посетите фитнеса до вас, да се видите с приятели или пък да отидете да напазарувате за вкъщи.

Снимка: iStock

Поръчайте си храна за вкъщи през уикенда

Уикендите са за почивка. Най-добрият начин да забравите за работата е като не правите абсолютно нищо през събота и неделя. И тук не говорим само за работа, а и за домакинските задължения. Ако мислите да започнете да готвите за цялата следваща седмица още от събота, забравете го. Поръчайте нещо за вкъщи, оставете друг да се грижи за вас и се отдайте на заслужена почивка.

Снимка: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари