IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великден 2024 – как да боядисаме яйца в 7 лесни стъпки

2 май 2024 08 30

Подготовката за празника започва с пълна сила

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Красиво боядисаните великденски яйца са изненадващо лесен проект „Направи си сам“ и такъв, който наистина може да предизвика и да събуди вашата креативност. Още по-добрата новина е, че не е нужно да разчитате на купени от магазина комплекти, за да получите цветно съвършенство за Великден. С няколко ключови съвета и трикове – и обикновени предмети от бита – можете да се научите как да боядисвате великденски яйца с покритие, достатъчно красиво за социалните мрежи.

Съображения преди началото

Важна предпоставка за боядисването на великденските яйца е твърдото им сваряване. Ако сте от хората, които правят това само веднъж годишно и се нуждаете от освежаване на паметта, ще е необходимо да следвате няколко лесни стъпки.

Първо напълнете подходяща тенджера на 2/3 с вода. Покрийте я с капак и оставете водата да заври. След като водата заври, внимателно поставете яйцата, като може да сложите няколко, но гледайте да не ги пукате. Може да си помогнете с лъжица, шпатула или каквото намерите за добре, но отново трябва да внимавате и да пускате яйцето много бавно. След като яйцата са във водата, си нагласете таймер за 10 минути. Намалете топлината, така че водата да не ври, а да къкри. Докато яйцата се сваряват, налейте вода в голяма купа, в която да поставите и лед. Когато времето зададено с таймер изтече, изключете котлона. Използвайте помощни средства, за да извадите яйцата и веднага ги поставете в ледената вода. Оставете ги да изстинат, докато са подходящи за хващане, и сте готови за боядисването.

боядисване, яйца,

Снимка: iStock

Ако предпочитате да използвате изцяло натурални багрила за великденските яйца, вероятно вече имате всичко необходимо в шкафа за подправки и хладилника, за да се случи магията.

Ако нямате подръка оцет, не се притеснявайте. Вместо това може да използвате сок от лимон или лайм, или пък просто да прескочите тази стъпка. Яйцата определено няма да са с толкова наситени цветове без нея, но така или иначе пастелното винаги е на мода за Великден.

Също така е важно да запомните, че кокошите яйца не са единствените и със сигурност може да боядисвате други. Ако наистина искате да направите впечатление този Великден, изберете патешки или пъдпъдъчи и експериментирайте с различни размери и дизайни.

Какво ще ви е необходимо

Твърдо сварени яйца (охладени)

Плат, хартиени кърпи или вестници

1 купа или чаша, достатъчно дълбока, за да потопите яйцето (на цвят)

120 мл вряла вода (на цвят)

1 ч. л. бял оцет (на цвят)

1 бутилка течен хранителен оцветител (около 20 капки на цвят)

Ластици, водоустойчива лента, пастели или восък (по избор)

Стикер, декорации, златни листа (по избор)

Инструкции

Стъпка 1: Оставете яйцето да изстине

Оставете свареното яйце да изстине достатъчно, за да не се изгорите, докато го държите.

Стъпка 2: Осигурете си чиста работна среда

Покрийте масата, плота или пода с няколко листа хартия, вестник, кърпа или стара покривка, за да не цапате излишно.

Стъпка 3: Подгответе съдовете

Уверете се, че имате достатъчно купи/чаши, за да поставите всеки един цвят в различна. Напълнете ги с достатъчно топла вода, за да може напълно да покрие яйцето и добавете по 1 чаена лъжичка оцет.

Стъпка 4: Добавете боята

За всеки цвят, който възнамерявате да ползвате, добавете около 20 капки във водата. Колкото повече, толкова по-тъмен ще бъде цветът на яйцето. И разбира се, може да смесвате и комбинирате багрила, та всеки цвят да получи внимание.

Стъпка 5: Създайте уникални дизайни

За да създадете уникални шарки върху яйцата, използвайте ластици, восък, пастели или водоустойчива лента, за да маркирате ивици или шарки там, където не искате боята да попадне.

Стъпка 6: Боядисване

Поставете яйцето върху решетъчна или обикновена лъжица и го потопете, като обръщате от време на време, така че двете страни да са еднакво боядисани. Дръжте в течността около 5 минути. Колкото по-дълго оставите яйцето в боята, толкова по-ярък ще е цветът. Можете също така да потопите само част от него в един цвят, след което да го сложите в друг, за да създадете многоцветен ефект.

Стъпка 7: Изсъхване

Внимателно отстранете яйцето от боята с лъжица и го оставете да изсъхне или в оригиналната картонена кутия, или, ако искате да намалите следите от пръсти, можете да забиете три клечки за зъби в картон и да поставите яйцето внимателно отгоре, за да изсъхне. След като е готово, можете да поставите стикери, тиксо или златни листа и други декоративни елементи, за да завършите външния вид.

Как да съхранявате великденските яйца

Ако не използвате яйцата си веднага или трябва да ги запазите за супер важно събитие, като подарък или забавна детска игра, най-добрият начин да ги запазите свежи е да изчакате боята да изсъхне напълно и след това да поставите всичките си яйца в херметически затворен контейнер в хладилника.

боядисани яйца,

Снимка: iStock

Въпреки красивия им дизайн, важно е да запомните, че вашите великденски яйца всъщност са само твърдо сварени яйца и могат и ще се развалят след седмица, дори когато са затворени в хладилника.

За още полезни съвети за Великден последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари