IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословни рецепти за Великден – шоколадово яйце без захар

1 май 2024 13 30

Перфектен десерт, който няма да навреди на децата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Какво е Великден без вкусни шоколадови яйца за малки и големи? Популярният десерт е перфектният подарък за всеки близък, предлагайки неустоим вкус след агнешкото на вечеря.

В последните години обаче все повече хора започнаха да следят както своя, така и захарния прием на своите деца. Именно затова празници като Великден, Гергьовден и Коледа могат да се окажат доста предизвикателни, когато става въпрос за сладки изкушения. Но какво ще стане, ако всъщност не се ограничите този път, а просто си приготвите малко по-здравословна храна? Дали е възможно да се насладите на същия вкус, но без добавена захар?

шоколадово яйце,

Снимка: iStock

Отговорът е Да. Шоколадовото яйце без захар не е мираж и ние ще ви го докажем. В тази рецепта ще ви разкрием съставките и начина на приготвяне на един вкусен десерт, който е полезен както за малки, така и за големи. Няма нужда да се притеснявате от внезапен скок на кръвната захар, защото тук не се съдържа гранулиран подсладител.

Шоколадово яйце без захар

Необходими продукти за 12 яйца:

65 грама кокосови стърготини

80 милилитра разтопено кокосово масло

1 супена лъжица кленов сироп или мед

1 ванилова шушулка

За шоколадовия топинг:

220 грама какаово масло

120 грама какао на прах

124 милилитра кленов сироп или 175 грама мед

1 ванилова шушулка

Щипка сол

Начин на приготвяне:

В купа смесете кокосовото масло, кокосовите стърготини, кленовия сироп и вътрешността на ваниловата шушулка. Оставете купата в хладилник за 30 минути.

Когато сместа стегне, разделете я на 12 части. С ръце оформете всяко парче във формата на яйце. Поставете яйцата в тавичка или голяма чиния в хладилника за още 30 минути.

шоколадово яйце,

Снимка: iStock

Докато яйцата се стегнат, направете шоколадовия топинг. В тенджера разтопете какаовото масло на слаб огън, след което добавете останалите съставки и разбъркайте до образуването на кремообразна шоколадова смес.

Извадете яйцата от хладилника и започнете да ги потапяте едно по едно в шоколадовата смес до пълното им покриване. След това ги оставете обратно в хладилника, за да стегне шоколадът.

Tialoto ви пожелава весели и сладки великденски празници! 

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари