IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великден – цветни вдъхновения за украса на дома

2 май 2024 14 30

Всеки нюанс носи уникално значение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Великден чука на вратата и е време да украсим дома си подобаващо. Велики четвъртък е чудесен момент за тази дейност, ако не сте намерили време през останалите дни. Днес, освен да боядисаме яйцата, можем да освежим къщата си, за да бъде по-приветлива и готова за най-светлия християнски празник.

Цветовете са водещи не само при боядисването на яйцата за великденската трапеза, но и за украсата на дома. Ярките нюанси символизират пролетта и прераждането, което е и основен мотив на Великден. Освен че могат да бъдат вдъхновяващи и повдигащи настроението, цветовете са пълни с послания и носят уникално значение.

Хубавата новина е, че подобна цветна декорация не изисква много време и усилия, а основните материали най-вероятно вече се намират в дома ви. Единственото, което се изисква от вас, е да ги сглобите по правилния начин, да подходите към процеса с търпение и добро настроение и да се оставите на мислите за семейния празник да ви водят към създаването на един по-приветлив, по-цветен и шарен домашен уют.

Цветни вдъхновения за Великден

Розово – символ на чиста любов, романтика, невинност и прошка

Розовото беше огромен хит миналото лято благодарение на филма „Барби“. Нюансът обаче е популярен много преди Грета Гъруиг и Марго Роби да се заемат с екранизацията на най-емблематичната детска играчка. Розовото е символ на любовта, романтиката и женствеността. Той носи спомена от невинността на детството, показва чисти емоции и чувства, каквито са майчината обич и нежност. Цветът също така се свършва с прошката, носи спокойствие и създава релаксираща атмосфера в дома. Освен това, насърчава сближаването.

розово, Великден,

Снимка: iStock

Когато декорирате дома си в розово, изберете най-нежния нюанс от този цветови спектър. Ако имате чинии в подобна тоналност, използвайте ги за великденската трапеза. Комбинирайте ги с бяло и съвсем мъничко зелено. Задължително добавете пролетни цветя в този цвят, за да донесете топлина и уют в дома си.

Жълто – енергия, слънчеви лъчи, лято, копнеж и щастие

Жълтото е един от най-положителните нюанси в целия спектър. Той зарежда с много енергия, символизирайки слънцето и лятото, но също така и светкавиците по време на пролетна буря. Така че не бива да прекалявате с него, когато украсявате дома или великденските яйца. Жълтото е нюансът на младостта с всичките ѝ копнежи и мечти. Символ е на щастието и оптимизма, на лекотата и увереността в собствените способности.

жълто, Великден,

Снимка: iStock

Когато украсявате дома си за Великден и топлите месеци след него, не забравяйте да включите много жълти цветя. Бялото отново е отлична добавка към този цвят, за да подчертае слънчевите искри на жълтото, но и да намали интензивността му. Когато подреждате масата за хранене, не търсете непременно жълти чинии или покривка. Белите прибори са за предпочитане, защото така жълтото ще изпъква най-добре.

Зелено – хармония, равновесие, природа, релакс, но и мъничко завист

Зеленото е балансиращ цвят, защото се получава от топъл и студен нюанс. Свързва се с природата – от трева и пролетни листа до буйни растения и вкусни зеленчуци. На абстрактно ниво този цвят винаги е олицетворявал плодородието и прераждането. Но в някои случаи носи и послание на негативизъм, като ревност и завист. В психологията обаче зеленото има положителен ефект, използвайки се особено често при лечение на тревожност и депресия. И именно затова е перфектен избор, когато искате да внесете в дома си спокойствие и релакс.

зелено, Великден,

Снимка: iStock

Ако решите да акцентирате на този цвят в домашния декор, непременно използвайте много зеленина, но жива, не изкуствена. Комбинирайте я предимно с естествени материали – ленени материи, зебло, дърво, както и паднали клонки и дори перца от птици, които сте събрали на обичайната ви разходка в парка. Идеята е да вкарате природата в дома си и да създадете един малък личен оазис, който да ви носи спокойствие.

Синьо – спокойствие, въздух, вода, медитация и по-добър сън

Този цвят е известен като нюанса на спокойствието. Свързва се с природните елементи вода и въздух. В психологията синьото може да има успокояващ ефект върху ума, като помага на всеки да намери своя вътрешен мир и баланс. Насърчава медитацията, премахвайки напрежението, натрупано през деня. Поради тази причина в много маркетингови стратегии синьото е водещ цвят, защото така се създава усещане на спокойствие за клиента. Не на последно място, нюансът благоприятства съня и е много полезен, ако имате буйни и шумни деца.

синьо, Великден,

Снимка: iStock

В дома класическата комбинация от синьо и бяло ще направи чудеса с декора. Може да добавите и малко черно за контраст и подчертаване на другите два нюанса. Ако искате да увеличите свежестта, комбинирайте със зелено, за да създадете ефект на морска вълна. На тази студена багра подхождат както студени материали, като метал, така и топли, като дърво и керамика. Разбира се, стъклото е класика, тъй като прекрасно хармонира с водната символика на цвета.

Бяло – чистота, невинност, доверие, промяна и ново начало

Бялото символизира чистотата и невинността. Този нюанс означава възможност за ново начало, за промяна и доверие в околните. Именно затова цветът е основен в множество религии по света. Бялото насърчава концентрацията и подпомага възприемането на новостите на живота.

бяло, Великден,

Снимка: iStock

Хубавото на белия цвят е, че си пасва с всичко. Когато обаче говорим за пролетна украса, най-красиво седи до зелени и розови нюанси. Има различни варианти, с които може да се заиграете, според настроението, желанието и творческите идеи.

Червено и оранжево – топлина и любов

Червеното винаги се е свързвало с любовта, но също така и с импулсивността, дори гнева. То носи енергията както на огъня, така и на кръвта. Счита се за динамичен нюанс и често се препоръчва за работна среда, която има за цел креативност и непрекъснато стимулиране за нови идеи. В психологията символизира активните, общителни, безстрашни и предприемчиви хора. Общото между червеното и оранжевото е топлината. И двата цвята зареждат с уют и топлина. Оранжевото е символ на жизнеността, увереността и общителността.

червено, Великден,

Снимка: iStock

Когато говорим за домашен декор в тези два ярки цвята, ви съветваме да украсите масата с червено и бяло за елегантен и стилен обяд. Дори не е нужно да прекалявате с детайлите, самите цветове са напълно достатъчни, за да създадете търсения ефект. Червени и бели чинии, червени и бели яйца, червени и бели лалета – това ви трябва. Добавете малко свежа зеленина и сте готови.

За още празнични идеи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари