IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мамино детенце

31 юли 2016 12 00

Николчо не е мит. Той е причината жените да казват, че „няма истински мъже“

Ирина Белчева. Снимка: личен архив

Ирина Белчева. Снимка: личен архив

Щом дойде лято, жегата ни притисне в ъгъла и натисне безпощадно, в съзнанието ми изплува една пасторална картинка, останала от ученическите ми години – майката, бащата и малкия, жалеещ за глътка гюловица – мамин Николчо. Спомен, който всеки от нас има, бидейки част от света на великите български автори.

Този спомен съвсем не е просто литературна измислица. Синдромът „майка-орлица“ и „мамино детенце“ остават във времето и до ден днешен срещаме по един Николчо и една Неновица по шарения свят.

По-често ги виждаме на детската площадка, разпознавайки ги по оглушителния рев на отрочето и напевния, иносказателен тон на майката, опитваща се да укроти наследника. Тя носи торба с различни снаксове, шоколадчета и бисквитки, сак с играчки, конструктори и прочее, както и дрехи за преобличане, втори чифт обувки, книжки, шапки, мазила и каквото още би могъл да поиска малкият шейх. Всичко е в името на спокойното и щастливо съществуване на малкия Николчо. Независимо дали това включва приготвяне на палачинки в 2 през нощта или пък теглене на кредит за последен модел PlayStation.

Тя, обичта няма цена, нали така?

Децата са проекции на родителите – неслучайно казват, че крушата не пада по-далеч от дървото. Но отдаването на родителите напълно и изцяло в името на доброто на децата не води до нищо добро за нито една от страните. От съседната маса вчера една изморена и напълно отчаяна жена разказваше на приятелката си как през изминалите 2 години и половина не е видяла нищо различно от мръсна пеленка и лицето на вече поотрасналото бебе. После отпи с жадно гърло глътка водка, запали цигара и впери празен поглед в земята. Чудя се, за чие добро е това „посвещаване“ – дали за изтощените родители или за децата, които получават изкривения пример на себеотричане в името на „по-висша цел“.

Мамино детенце е симптом на неприятно заболяване, досущ като мързела – не мори, но много мъчи. Мамино детенце не е характерен симптом само за чорбаджийски семейства. Напротив – виждаме по един Николчо във всички социални прослойки, без значение от доход и статус. И проблемът не е само в угаждането – мамино детенце е плод на липса на дисциплина, глезене и върховенство на думата на малкия вожд.

И докато 8-годишният готованец на детската площадка е някак поносим, с оглед на надеждата за израстване и евентуално отделяне от полата на мама, никой не иска да отглежда 30 годишен Николчо, който вместо биберон е захапал бирената бутилка и има режим на новородено. Като се замисля, колко мъже – силни и млади, живеят за баницата на мама, която вместо да си почива в старините си, прислугва, готви и пере на вече прошарения си син... Криворазбрана семейна идилия.

Николчо не е мит. Той е причината жените да казват, че „няма истински мъже“, а мъжете да оправдават „боя с възпитателна цел“. Николчо поставя сериозни въпроси пред българския родител – какво трябва и може да направим в името на наследниците.

В Холандия, например, родителите буквално изгонват децата си от дома щом навършат 16 години – помагат им за разноските с квартирата, но всички имат почасова работа и се учат как сами да се справят с живота – без мама да им пере гащите. Защото иначе в един момент Николчо ще търси не майка на децата си, а майка за себе си.

Ирина Белчева

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Жена ( преди 7 години )
никой не иска да отглежда 30 годишен Николчо....., напротив, много искат да си отглеждат и ако малко си надигне, главата мама, почва да се меси. Ако има и жена и дете, става още по-лошо, млади са не разбират, помагат финансово, гледат внучето, младите да си поживеят. Жена съм, но какво да кажем за жените, виждам млади жени на по 30 години, които не могат да се грижат за себе си, мама, чисти, готви. И не са виновни "децата", а са виновни родителите, които "дават баницата". Трудно е да се издържат сами младите хора, да работят почасово и т.н., но все пак е добре да помислят, че е добре да живеят с приятели в друго жилище, а не мама да ти звъни и да те пита, защо не си се прибрал/а и какво да ти сготви за вечеря. Българският родител, прави много грешки, като се роди детето се почва едно лигаване, подмятане, тъпкане с храна, после резултатите от баниците и мекиците се виждат, детето се смачква, защото кг. са повече, почват се крясъците и обидите, свикналото дете да бъде задоволено със всичко, иска пак скъпи неща, непосилни на джоба на родителите, но пак се намира начин за маркови дрехи и телефон и така докато порасне и се завърти порочният кръг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
14 ( преди 7 години )
Чудя се откъде да започна... дали с това, че почасова работа в България няма, дали от сравнението доходи, разходи и цени на квартири?- "изкривения пример на себеотричане в името на по-висша целДоста такива примери трябват за днешното ни общество, което е изградено от ЕГО-изъм.И не на последно място - аз не виждам истинските жени къде са? Виждам предимно същества, които сами си поставят цена, като на стока, отъждествявайки се приоритетно с материални неща.Прекалено много неща липсват, преди да стигнем до маминото детенце. Честно казано по-добре някой ако е мамино детенце да си седи вкъщи, не мисля че пречи на някого, а ние да си решаваме другите проблеми, които никак не са малки.Поздрави.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
13 ( преди 7 години )
Дам, само че не важи единствено за мъжете! Има и много готованки, дето цоцкат тати и на 30 нямат един ден трудов стаж!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
... ( преди 7 години )
Bravo za napisanoto! Viarna e vsiaka duma, maminoto detentze si e chisto balkanski sindrom, edno 10 % ot mujete tuka sa taka, a na zapad tezi individi, da ne kaja, "tvari" sa izkluchenie.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар