IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Романсът на работното място рядко е път към голямата любов

27 юни 2018 15 00

В повечето случаи последиците не са приятни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Според американски психолози, често седим в офиса, защото искаме да избягаме от вътрешни или проблеми у дома. И по същата причина често се влюбваме в колеги и не винаги правилно интерпретираме отсрещния "сигнал".

Психотерапевтът Джени Милър е автор на книгата "Лични граници. Как да ги установим и защитим", в която дава своите съвети как да преодолеем трудностите в живота, да станем по-уверени и да изградим здрави и ползотворни отношения с всички около нас. В следващите редове тя разказва каква е основната причина за провалените служебни романи и как да се предпазите от неприятности, ако имате връзка с колега.

Повечето хора или са ставали свидетели на свалки на работното място или са били част от тях. Според проучване на уебсайта на MiC, публикувано през март 2015 г., един на всеки пет души е срещнал бъдещия си съпруг или съпруга в службата и няма нищо лошо в това. 

За да бъдем честни, дори е приятно да станем обект на безобидно ухажване, увеличава самочувствието и настроението. Въпреки това отношенията не винаги са искрени. И всеки роман - дори със сериозни намерения, ще се отрази на работната среда. 

Как да защитите любовния си живот от любопитството на някой друг? 

Вече имате сериозна връзка? Всъщност това няма значение, не ни спасява от кръшкане. Ако сте доволни от партньора, имате между работата и личния живот, тогава нямате какво да се притеснявате. Но какво ще стане, ако прекарвате по-голямата част от времето си на работа, а вкъщи очаквате разочарование? А вече имате ли отношения с друг партньор? 

Лесно е да объркате експлозията на адреналина от професионален успех или сближаване заради общи теми с нещо по-възвишено и романтично. Работите ли в почивните дни, защото предпочитате да сте в офиса, а не някъде другаде? 

На дадена среща е лесно да се разбере дали един потенциален партньор е сериозно настроен. Но в офиса - особено ако не сте "в търсене", сигналите и намеренията често се тълкуват неправилно. И залозите са високи, защото последиците от неуспешен роман могат да бъдат по-сериозни, отколкото просто неудобство в последвалата комуникация. 

Пример от практиката

Клеър работи за адвокатска кантора с Клайв. Тя е омъжена, но не е щастлива у дома и предпочита да бъде в офиса, където е уважавана и оценявана. Наскоро тя научила, че съпругът й има връзка и това е повлияло на нейното самочувствие. Постепенно тя се сближила с Клайв, който обичал да флиртува. Това било забелязано от колегите им, а и те го одобрили - той бил свободен, а тя нещастна в брака.

Въпреки това, когато Клер се разделила със съпруга си, Клайв незабавно спрял да я ухажва и започнал да я избягва. Сякаш се страхувал, че Клеър ще иска сериозна връзка. Естествено, тя се разочаровала от поведението на Клайв и споделила с колежката си Джени. И останала озадачена от реакцията на колегите, които изглеждали разочаровани, че любимата им "двойка" се е разпаднала. В следващите дни усетила и промяна в отношението към нея и Клайв. За нейна радост й предложили нова работа и тя се спасила от тягостната атмосфера.

Какво може да се избегне в тази ситуация?

Първо погледнете самата Клеър. Очевидно е, че е емоционално беззащитна и не търси нови отношения. Тя прекарва повече време в офиса, за да не мисли за проблемите си в брака. Без да осъзнава, че това само влошава ситуацията, защото границата, която може да го спаси, е прекрачена. Ако тя имаше близък приятел, с когото можеше да обсъди проблемите си, може би е щяла да получи необходимата подкрепа. Вместо да я търси в работата си.

По време на криза е трудно да се оцени адекватно ситуацията, както и къде да потърсите подкрепа. Ако Клеър беше намерила изход от напрежението у дома, тя би установила правилните граници на приятелството си с колегата си. 

Няма да навреди да анализираме поведението и на Клайв. Можете да го наречете класическа офис свалка, насочена към емоционално уязвима млада жена.

Харесва му да се заиграва и да се чувства значим, а статутът й на омъжена жена му е давал чувство за сигурност. Когато връзката внезапно става възможна, той трябва да се изправи пред истината и да се оттегли, въпреки че се оказа грубо. Колегите го осъдили и го смятали за женкар. Макар че това изобщо не било така. 

И накрая, разгледайте гледната точка на колектива. Позитивното отношение към новородения роман е лесно разбираемо, както и последвалото разочарование, когато не се случил. Всички се чувствали неудобно. Това, което се случило между Клайв и Клеър, повлияло на работната атмосфера.

За цялата ситуация не е виновен колективът, тъй границите е трябвало да бъдат поставени между участниците в романса. 

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари