IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората са жестоки по... природа

19 октомври 2018 09 00

Обществото не е основната причина за жестокостта

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Учени се опитаха да намерят отговор на въпроса дали хората по природа са жестоки или обществото е станало причина за жестокостта им, предаде Франс прес. Учените се поинтересували от жестокостта сред представителите на един и същ вид.

„Големият лош вълк“ винаги е представян в отрицателна светлина. Той обаче рядко е агресивен към представители на същия вид. Това не е в сила за човека.

Произходът на човешката агресивност отдавна е дебатиран от философи, социолози и психолози. Защитават се две основни тези. Някои като английския философ Томас Хобс са на мнение, че човекът по природа е като вълк за себеподобните си. Естествени усещания на човека го тласкат към жестокост спрямо себеподобните, а обществото има за цел да се стигне до помирение. Други защитават тезата на Жан-Жак Русо, според която човекът по природа е добър, но обществото е в основата на неравенства, които могат да породят насилие.

Сега испански учени разгледали въпроса под друг ъгъл – посредством еволюцията на видове. Били изследвани причините за смъртта на 4 милиона бозайници от 1024 вида и на около 600 души, като било установено процентното съотношение на смъртните случаи, предизвикани от себеподобни. Резултатите показали, че при прародителя на всички бозайници едва 0,3 на сто от смъртните случаи са причинени от себеподобни.

С отдалечаването от общия прародител на бозайниците процентното съотношение нараства, за да достигне 1,1 на сто при общия прародител на приматите, гризачите и зайците и 2,3 на сто при прародителя на приматите и полските мишки. Когато човекът се отделил от останалите примати, то било 2 на сто, т. е. 6 пъти по-голямо в сравнение със средните стойности за бозайниците. Този вид насилие на практика е непознат при някои животни, като например прилепите и китовете. Учените заключили, че насилието към себеподобни е характерно за приматите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп.„Нейчър“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари