IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Girls on Tires: Нулев риск със зимни боти и... зимни гуми

31 октомври 2018 12 20

Какво е общото между тях и как да направим правилния избор

Снимки: Istock и Continental

Снимки: Istock и Continental

Тази година се радваме на необичайно топло време, но зимата вече чука на вратата. Дъждовете вече не са рядкост, на високите места заваля и първият сняг.

И трябва да се подготвим. Да се подсигурим с качествени, удобни и безопасни обувки. Същото важи и за сигурността ни на пътя – да „обуем“ колата с най-подходящите гуми.

От няколко години утвърдените марки за обувки наблягат на зимните боти за дами. Те се отличават с по-голяма масивност и суровост, но придават стил и строга индивидуалност.

Материалите са висококачествени и основната им цел е да пазят краката ни сухи и да поддържат необходимата топлина. Разбира се, основната цел е да бъдат удобни и най-вече – безопасни.

Затова и подметката и грайферът са изработени от материал, който дава устойчивост в лошото време и не се хлъзгат.

Vision Zero или абсолютната безопасност на пътя са кредо и на Continental и техните гуми ContiCrossContact Winter. Както и при зимните боти е важно сцеплението при мокра настилка. Този модел се отличава с висок рейтинг на сцепление, имат по-къс спирачен път на мокри пътища и следователно са по-сигурни в дъжда.

Друг общ елемент при избора на обувки и гуми е цената. Излишно е да споменаваме, че винаги евтиното излиза скъпо.

На първо място е важно да се запознаем с характеристиките и дали те съвпадат с нашето желание. Разходките сред природата са един от най-лесните и приятни начини да поддържаме своята форма. Затова се нуждаем от леки и в същото време удобни и сигурни обувки. Обърнете внимание и на стелката, както и дали имат стабилизатор на петата и глезена.

Когато става въпрос за гуми, трябва да знаете, че на тях се дължи до 20% от разхода на гориво на автомобила ви. Затова ако искате да изминете повече километри с един резервоар с гориво, трябва да изберете гуми с висок рейтинг за икономичност на горивото. Всичко се свежда до триенето при търкаляне, тоест енергията, която се губи, когато гумата се движи. Колкото по-ниско е триенето при търкаляне, толкова по-малко енергия се губи и толкова по-ниски са разходът ви на гориво и емисиите на въглероден диоксид. Разликата между гума с рейтинг A и такава с рейтинг G може да е дори 6 литра на 1000 километра.

При разработването на ContiCrossContact Winter е използвана специална смес, която дава продължителен живот на гумата. Нейният дизайн пък я прави сред най-сигурните в сегмента й и отлични показатели върху сняг и лед. Тя дава брилянтна управляемост при мокри и заснежени пътища, осигурена от ламелите на гумата. Дизайнът позволява висока степен на поглъщане на вода, което води до нужната защита срещу аквапланинг.

Тестове на ContiCrossContact Winter в реномирани автомобилни издания дават оценката „Високо препоръчана“. Сред отличените показатели са „най-добра на суха настилка“, „най-ниско съпротивление на търкаляне“, „най-кратък спирачен път на суха настилка“, „добро спиране на сняг“.

В заключение можем да обобщим, че пред жените предстои лесен избор преди зимния сезон – трябва да се гледа напред към бъдещето. И при избора на зимни боти, и при избора на гуми за автомобила.

И най-важното – да си осигурим нулев риск в лошото време!

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари