IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберем обувки за спорт през зимата?

5 ноември 2018 08 40

Не правете компромис с качеството

Снимки: Istock и Continental

Снимки: Istock и Continental

Здравословният начин на живот става все по-голяма част от ежедневието за българите. А спортът, ходенето пеша, излетите в планината, са неделима част от него. И това, че наближава зимният сезон по никакъв начин не означава, че трябва да разчитаме само на фитнес залите. Напротив – тренировките на открито могат да продължат с пълна сила.

Тук идва и по-специфичната екипировка, но тя зависи от стила и вкуса на всеки един от нас. Има обаче един елемент от нея, с който не трябва да се прави компромиси – обувката. Изборът е особено важен, когато ги ползваме за тренировки, а не за да сме в модния тренд. 

С падането на температурите, мокрите настилки или пък снегът и неравностите в планината правят този избор още по-задължаващ. Иначе рискуваме при неподходящ избор да бъдем с мокри крака, да получим болки в краката или най-неприятното – травми в областта на глезените и ходилата.

Как да изберем подходящия модел?

На пазара има десетки модели спортни обувки, които на външен вид не се различават особено. Изискванията на спортуващите активно обаче са далеч повече – да поддържат глезена и ходилото в правилно положение, да са издръжливи на различни терени, да са от качествен материал, да са стабилни на различни настилки. И трябва винаги да изхождаме от най-важното – става въпрос за нашето здраве. Цената също не е без значение, но имайте едно наум, че евтиното често излиза скъпо. Когато отивате в магазин се поинтересувайте също и за издръжливостта на конкретния модел, който също трябва да се калкулира в парите, които заделяте.

Със сигурност тези предимства ще откриете в adidas Terrex Boost. „Дишащи“, но в същото време водоустойчиви и предпазващи крака от външни влияния, което се дължи на мембраната GORE-TEX®. Горната част е със синтетични пластове, които спомагат за здравата структура и издръжливост. Езикът пък създава допълнителен комфорт. 

Това, което прави модела подходящ за предстоящия сезон обаче е подметката. Един от най-важните елементи по време на спорт. По време на планински кросове или пък в парка, се преминава през различни повърхности, а сухите и мокрите участъци се редуват. И е важно нашите спортни обувки да имат необходимото сцепление. При този модел стабилността се дължи на качеството и технологията на Continental. Производителят на гуми най-добре знае какво е необходимо за да сме сигурни на пътя, не е по-различно и когато става въпрос за сигурността ни при спорт. Каучуковата подметка и специалният грайфер дават необходимото ни спокойствие, а материалът на подметката създава пружиниращия ефект.

За да добиете още по-ясна представа за модела, ще направим сравнение с аналога на Continental при зимните гуми за автомобили – WinterContact™ TS 860 S. Те осигуряват отлично поведение на сняг и удоволствие от шофирането. Различните тестове поставят гумата в най-високия клас по отношение на спирачно поведение – също като при маратонките, когато ни се налага рязка смяна на движението – дава ни сигурност. При гумите – на пътя, при обувките рискът за травми е сведен до минимум.

Този модел гарантира на колата превъзходно поведение при управление върху суха настилка за най-голяма прецизност на завиване. И както германската технология гарантира качество и сигурност при шофирането, така същата технология гарантира здраве с изработката на подметката на моделите adidas и Continental.  

Какво ме впечатли при този модел?

Още при първото обуване на adidas Terrex Boost усещаш комфорта, лекотата и чувството за стабилност на крака. Вече на второ четене се отчита много ценно качество – самата обувка е изработена така, че обгръща петата и средната част на стъпалото и ги прави стабилни. Нещо много важно за спорт на открито, защото често правя рязка смяна на посоката на движение. 

При линейно бягане, включително и на мокра настилка, са наистина перфектни. Маратонките „дишат“, а краката са сухи. Грайферите пък дават необходимото спокойствие за стабилност.

Стигаме до един от най-важните елементи при избора на спортна обувка – издръжливостта. Всеки от нас е правил грешки, които в крайна сметка ни струват скъпо. Защото сме вложили средства в маратонка, която сме изхвърлили след месец-два. Когато ги купувах водещи за мен бяха сигурността и комфортът, а след няколко месеца мога да откроя, че това едно от най-ярките качества на adidas Terrex Boost – и в момента изглеждат като нови. Подметката, изработена в сътрудничество с Continental е изключително издръжлива, а износването – минимално. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари