IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 причини, поради които вторите бракове са по-щастливи

9 ноември 2018 09 10

Първите бракове невинаги устояват на времето

Преди един месец звездата Гуинет Полтроу се омъжи за продуцента Брад Фалчък като и за двамата това е втори брак;Снимка: GOOP

Преди един месец звездата Гуинет Полтроу се омъжи за продуцента Брад Фалчък като и за двамата това е втори брак;Снимка: GOOP

Малцина са късметлиите, чийто първи брак устоява на предизвикателствата на времето. Но вторият брак на хората обикновено се придържа много повече към обещанието, което младоженците си дават, а именно „докато смъртта ни раздели“.

Според много проучвания 45% от първите бракове завършват с развод, но едва 31% от вторите бракове са неуспешни.

Ако се чудите дали двойките, които дръзват да минат под венчило за втори път, ще бъдат по-щастливи в семейния си живот – то това е доста по-вероятно.

Ето и четири причини, поради които вторите бракове са много по-успешни в сравнение с първите:

1. Партньорите са натрупали полезен опит от първия си брак

Вторите бракове се радват на полезния опит, натрупан при първия, неуспешен брак. Разбира се, и във втория брак партньорите имат нужда от време за приспособяване, тъй като все пак ги очаква промяна. Но хората във втори брак вече познават тайните капани на семейния живот, особено когато става въпрос за логистика, за споделяне на грижи по дома и боравенето с общите финанси. Личностите с втори брак обикновено знаят, че споровете и конфликтите се решават само с разбиране и ефективна комуникация. С всички тези фактори, вторият брак е истинска рецепта за успех.

2. И двамата съпрузи познават сами себе си по-добре

Вторият брак се възползва от факта, че и двете страни са отделили много повече време за лично израстване. Човек започва втория си брак обикновено на по-късен етап от живота си, когато вече има кариера, оформил се е като личност, изяснил си е какво обича и какво не. Вторите бракове често са по-щастливи, защото хората са се научили да не повтарят грешките си от миналото.

3. И двамата съпрузи искат този път нещата да провървят

Партньорите във втори брак имат един и същ стремеж – този път да се постараят връзката им да просъществува. Това не означава, че първите бракове са лишени от това желание, но хората, които се женят повторно, осъзнават този стремеж на друго ниво. След като вече са преживели края на един брак, хората с втори бракове развиват засилена решимост да не приемат нищо за даденост.

4. Партньорите се чувстват благодарни за дадения им втори шанс от съдбата

Хората, които сключват втори брак, имат дълбоко чувство на благодарност към съдбата, че им е дала втори шанс в любовта. Тази благодарност им дава допълнителна сила, яснота и устойчивост при криза. Благодарността има силата да превърне ястието в празник, къщата в дом, непознатия в приятел, да преобразува раните от миналото във визия за бъдещето и т. н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари