IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Girls on Tires: Как да предпазим гумите от бързо износване?

14 ноември 2018 15 00

Вижте съвети за грижа към гумите

Снимки: Istock и Continental

Снимки: Istock и Continental

Когато купуваме обувки рядко правим компромиси. Защото те са важна част от това да се чувстваме комфортно, стабилно, а и са неделима част от визията ни. При избора на автомобилни гуми трябва да подхождаме по абсолютно същия начин.

Известните марки автомобилни гуми са по-скъпи, но трябва да направим правилната преценка дали това е така. Защото те гарантират на ползвателите отлични показатели на пътя и дълготрайност.

Правилната преценка при закупуване на нови гуми се взима въз основа и на това как и къде шофирате.

В случай, че не шофирате рядко и само в града – насочете се към изпитаните модели на пазара. Най-важната характеристика при избора е сигурността.

Vision Zero или абсолютната безопасност на пътя са кредо на Continental и техните различни видове гуми.

Не по-малко важно е обаче да обръщаме внимание на всички сигнали за проблем с гумите и да предотвратяваме по-бързото им износване.

Грижата е важна за поддържане на тяхното качество, но често шофьорите не обръщат внимание. А се изискват не толкова големи усилия, просто трябва да са регулярни. Ето и част от тях, които предпазват от по-бързо износване:

- Налягането в гумите

Спазвайте насоките на производителя на вашия автомобил. Обикновено налягането на предните и задните гуми е различно, затова не пропускайте информацията в ръководството. Неподходящо налягане води до износване на гумите, качване на разхода на гориво и може би най-важното – недобра управляемост на автомобила. Което е съпоставка за инцидент на пътя. Правете проверка на налягането поне веднъж месечно, в момент, когато не сте шофирали дълго. Така стойностите ще бъдат най-коректни.

Ако гумата е мека се получава по-бързо износване на външните части на протектора. Във вътрешността на мека гума се генерира голямо количество топлина, която може да увреди нейната структура. Ако гумата е пренапомпана се износва в по-голяма степен централната част на протектора. В този случай протекторът не осигурява подходящ контакт с повърхността на пътя и поведението на гумата става непредсказуемо.

- Спазвайте индексите на гумите

На гумите има различни означения и индекси, които не са за подценяване. Например – 205/55 R17. Това е гума с широчина 205 мм, височина – 55% от широчината и размер на джантата 17 инча. Уверете се какъв размер трябва да са вашите и не експериментирайте – слагането на неподходящи джанти и гуми води до по-висок разход на гориво и несигурно поведение на колата на пътя.
На самата гума има още скоростен и товарен индекс. Те са важни при избора на нови гуми и зависят от вашето поведение. Ако ви се налага по-бързо шофиране – вземете си гума с по-висок скоростен индекс. Ако пък товарите колата си, спрете се на гума с висок товарен индекс.

- Грайфер

Веднъж месечно е хубаво да правите оглед на гумите си, защото по време на шофиране може да попаднете в дупка или от неравност да се наруши структурата им. Следете и за износването им. Препоръчителната минимална дълбочина на грайфера на зимна гума е 4 мм, а за лятна – 3 мм.

- Година на производство

При избор на нови гуми се информирайте кога са произведени. „Стареенето“ на гумите не е толкова бърз процес, колкото обикновено смятаме. Но за качеството не е без значение дали една гума е произведена преди 5 или преди 2 години. Все пак тук най-важното е дали гумите са били съхранявани професионално.

- Крива джанта

Кривата джанта влияе на износването на гумите ви, а за да предотвратите това имате варианти за смяна или изправяне според финансовите ви възможности и конкретни желания. Изкривяването може да се дължи на куп причини като лоши пътища, старост, грубо шофиране в натоварени участъци и много други неща.

ЗИМЕН КОМПЛЕКТ

След като сте подготвили колата си за зимата, сложили сте избраните гуми, от Continental съветват да оборудвате колата си и със зимен комплект в случай на авария. Знаете, че зимното време не е шега и може да се промени в един миг!

В този автомобилен сървайвър комплект сложете вериги, фенер (с допълнителни батерии), малка лопата, чувалче с пясък, многофункционален нож, основни инструменти за ремонт, въже за теглене, комплект за първа помощ. На дълъг път си вземете и допълнително зарядно за мобилния телефон, а на един лист си напишете важни номера, в случай, че останете без батерия и нямате достъп до телефонния си указател.

В случай на авария е необходимо да имате сигнализиращи устройства, като задължителния предупредителен триъгълник.

Освен за колата е хубаво да се погрижите и за себе си и една авария да не ви свари неподготвени.


Сложете в колата допълнителна шапка, чорапи, ръкавици, одеяло, както и пакет с храна и вода.

 

Заложете на енергийни барове, ядки, сушени плодове, бисквити.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари