Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
половин ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 пакетче суха мая
3-3,5 ч. ч. брашно
100 г разтопена мас или краве масло – за намазване на питките
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2 ч. л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне. След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто.
Разделя се на 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка, потапят се всяка една в чиния с разтопената мас или масло и се подреждат със застъпване в тава.
Оставя се на топло 20-ина минути да втаса и се пече в загрята до 200 градуса фурна.
След изваждането отцеждам в паничка излишната мазнина и намазвам отгоре питката.
Коментари