IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с мозъка, когато простите на човек, който ви е наранил?

16 януари 2019 16 00

Психиката се подобрява

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Няма универсално средство, с което да се справите с емоциите, които бушуват във вас след като някой ви предаде или нарани. В такъв момент ви се иска да си кажете всичко на човека, който ви е накарал да се почувствате зле, но в повечето случаи таите всичко в себе си и се оставяте на болката да ви завладее.

Справянето с болката е част от оздравителния процес. Колкото и да е трудно, ще дойде момент, в който ще поискате да сложите край на самосъжалението и да погледнете напред. Понякога прошката е начин, по който да го направите.

Вижте какво се случва с мозъка, когато простите на някой, който ви е наранил:

Психиката се подобрява

Проучване изследва със скенер промените с човешкия мозък след тъга, депресия и накрая прошка. Според д-р Том Фароу, клиничен психолог от университета в Шефилд, мозъкът активира фронталния кортекс, което води до „отпускане“ на психиката и прошка.

По време на негативните мисли и мрачното настроение в мозъка се образуват така наречените пътеки, с които той има непрекъснат достъп до тези чувства. Така започва порочен кръг, от който няма излизане. Способността да простим на някого не само подобрява психическото състояние, но и намалява риска от психични заболявания за в бъдеще.

Кръвообращението се подобрява

Прошката не оказва само влияние върху нашата психика. След прошка човек се чувства в добро здраве, не се изолира от другите и не боледува, с което кръвообращението му се подобрява.

Според проучване от 2009 г., проведено с пациенти, които наскоро са претърпели операция на коронарна артерия, е установено, че тези от тях, които след операцията са простили на някого, имат подобрение в притока на кръв към сърцето. За разлика от останалите, които са били само на лекарства.

Намаляват коронарните проблеми

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт у нас и на много места в чужбина. След като някой достигне момента, в който е наясно с чувствата си, не изпитва омраза и може да прости на онзи, който го е наранил, сърцето му е по-здраво. Причината е, че при депресивни състояния и драми то работи на по-бързи обороти и се напряга.

Според проучване, ръководено от д-р Соня Любомирски, хората, които са склонни да прощават по-лесно, са с много по-малък брой коронарни проблеми в сравнение с тези, които не желаят да го направят.

По време на прошка хормоните на стреса намаляват и човек се чувства по-добре. Той е склонен да съчувства повече на другите и има по-рационално мислене.

Четете още:

След раздяла: 6 знака, че сте готови да обичате

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари