IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слушате ли музика на работното място?

21 февруари 2019 10 00

А сега вижте дали това ви помага или пречи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Докато повечето компании имат рестрикции относно ползването на социални мрежи и развлекателни сайтове на работното място, слушането на музика не е забранено никъде. Според много психолози слушането на музика повишава концентрацията, креативността и като цяло продуктивността.

Саймън Ритър от университета Радбауд в Холандия и колегата му Сам Фъргюсън от технологичния университет в Австралия са направили изследване как различните музикални жанрове се отразяват на процеса на работа, в сравнение с работата на тишина. Учените са заключили, че слушането на музика, която ни прави щастливи, помага за по-нестандартно и асоциативно мислене, което индикира по-висока креативност.

От друга страна обаче, двамата изследователи са открили, че музиката не помага в посока решаване на проблеми и логическо мислене. Друго изследване, направено от университета в Маями, показва че хората, които слушат музика на работното място, приключват задачите си по-бързо и са по-идейни от тези, които не слушат музика.

И все пак, всички изследователи са категорични, че типът музика влияе по различен начин на продуктивността. Например: песни с по-сложни или непознати текстове може да разконцентрират, вместо да фокусират, тъй като човек може да се заслуша в думите и да се разсее от текущата си работа. Същото е и ако слушате песен за пръв път.

Ако искате да бъдете максимално концентрирани на работното място и да имате приятен фон, докато вършите задачите си, заложете на музика без текст, с повече натурални звуци и мелодичност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари