IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 любопитни факта за целувката

11 февруари 2019 09 50

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Замисляли ли сте се, че всичко в живота започва и завършва с целувка – от раждането, през рождените и именните ни дни, при посрещане и изпращане на приятели и гости, когато искаме прошка, до последното „сбогом“. В навечерието на най-любовния ден от годината, ви представяме 14 любопитни факта за неговия „автограф“ – целувката:

1. Първото писмено свидетелство за целувката идва от древна Индия. Санскритски текст от 1500 г. пр. Хр. описва ритуала на взаимно притискане и търкане на носовете. Около 500 години по-късно поемата „Махабхарата“ за първи път описва целувка по устните.

2. Впоследствие се появяват и различни видове целувки: „osculum“ – приятелска по бузата, „basium“ – целувка, при която се допират устните и „savium“ – страстна и дълга френска целувка. В Средновековна Европа ритуалът се изпълнява различно в зависимост от ранга. „Колкото по-голяма е разликата в социалното положение, толкова по-далеч от устните е целувката“.

3. През 14-и век Католическата църква започва да поставя ограничения върху целувката, страхувайки се, че тя води до плътски грехове. „Ерата на целувките“ в Англия и голяма част от Европа приключва през 17-и век, когато е заменена от други жестове като поклони и сваляне на шапка.

4. 66% от хората затварят очи, когато се целуват. Така е по-романтично, твърдят те. Останалите обаче искат да видят какъв е ефектът на целувката им върху партньора.

5. При всяка целувка участват цели 29 лицеви мускула, затова тя е отлична превенция и „фитнес“ срещу бръчки. Целувката укрепва имунната система, а ако е страстна и дълбока, организмът ви ще се снабди с полезни вещества като антитела срещу различни болести, мазнини, минерални соли и протеини.

6. Целуването води до отделяне на окситоцин в човешкото тяло, често наричан „хормон на любовта“, както и на хормона на щастието ендорфин. По време на целувката мозъчните клетки се насищат с кислород, което увеличава способността за концентрация и подобрява паметта.

7. При всяка бърза и лека целувка се изгарят 2-3 калории. Целувката, продължаваща минута, „топи“ 26 калории. Учените установили, че ако всеки ден се целувате по 3 минути, за година ще свалите 3 килограма без диети и изтощителни тренировки.

8. Мъжете, които всеки ден целуват половинките си преди да отидат на работа, живеят с пет години по-дълго от останалите, които не си дават такъв „зор“. Изводът – колкото по-често се целувате, толкова по-здрави, фини и щастливи ще бъдете.

9. Приблизително 20 160 секунди или две седмици от живота на човека минават в целувки.

10. Младежите на възраст от 18 до 24 години се целуват средно 11 пъти седмично, а 5 % от хората над 45 години – повече от 31 пъти в седмицата.

11. Първата целувка в живота на човек се случва средно на 14 години, а най-дългата целувка в света е продължила 30 часа, 59 минути и 27 секунди.

12. Първата целувка в киното е между актьорите Мей Ървин и Джон Райс в немия филм „Целувката“ от 1896 г. Тази екранна интимност предизвиква огромен публичен скандал, а филмът е окачествен от критиците и пуританите като „порнографски“.

13. Анкета показва, че основните неща, които хората смятат за отблъскващи при целуване, са лошия дъх на партньора, сблъсъкът на зъби, мириса на цигари, шумната целувка и напуканите устни.

14. На въпрос кое е най-важното, когато се целуват с някого, повечето хора посочват аромата на другия. Някои учени ги наричат подсъзнателни обонятелни „сигнали“, когато срещнем някой, който ни се струва привлекателен. А ако сме пушачи??? За да не „тушираме“ феромоните, с които ще открием най-правилния за нас човек, отлично решение са устройствата за нагряване на тютюн. С тях няма да носите миризмата на изгоряло и дим, а целувките ви вече няма да „ухаят“ на пепелник. В добавка новото устройство за нагряване на тютюн IQOS 3 изглежда като класическо бижу и е идеален подарък, ако искате да превърнете „любимия пушач“ в бездимен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари