IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които НЕ трябва да правите на работния си компютър

1 март 2019 09 30

Не пазарувайте онлайн от офиса

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Понякога е изкушаващо да използваме работния си компютър за лични цели, особено по време на обедната почивка или към края на работния ден. Но просто не трябва да го правим. Служебните компютри са си за фирмени цели и макар понякога линиите да се размиват (много хора си взимат служебния лаптоп у дома), все пак не си позволявайте да използвате работния компютър за следните 6 неща:

1. Никога не запазвайте лични файлове на десктопа на работния си компютър

Може да изглежда безвредно да запазите няколко лични файла на десктопа на работния си компютър, но не го правете. Все пак компанията притежава съдържанието, което е на служебния ви компютър. Това означава, че законно, можете да срещнете сериозни проблеми, ако този ваш скучен личен документ е някаква ваша идея за собствен бизнес, който възнамерявате някога да стартирате, или пък е продукт, който проектирате.

2. Не посещавайте сайтове, които не бихте показали на шефа си

Очевидно е, че не трябва да посещавате сайтове с неподходящо съдържание от служебния си компютър, но все пак има доста хора, които го правят. В по-големите компании има цели екипи, които наблюдават сърфирането из нет-а на служителите и отбелязват всичко, което изглежда неподходящо.

3. Не провеждайте лични разговори в общия чат (или този на вашия екип)

Повечето хора обичат да разнищват офис клюките в чата, минимум с някой доверен колега, но не го правете, дори да е изкушаващо. Все пак не забравяйте, че всичко, което пишете в чата на служебния си компютър, може да бъде прочетено първо от служител от отдела Човешки ресурси, а после и от шефа ви. Дръжте се професионално и използвайте чата с колегите си само за служебни цели.

4. Преборете се с желанието си да пазарувате онлайн от офиса

Работните дни може да ви изглеждат по-малко скучни, ако от време на време се отдавате на шопинг, сърфирайки из онлайн магазините. Само помнете, че ви се плаща да работите по осем часа на ден и в тези часове не влиза пазаруване. Ако шефът ви види някакви готини обувки на екрана ви, може да не му стане особено приятно.

5. Не използвайте личния си имейл

Личните имейли са рискови, когато става въпрос за работа със служебен компютър. Можете да направите всичко възможно, за да запазите дейността си дискретна, но не знаете какво може да ви изпрати приятел. Може да е имейл с вирус, който да зарази целия сървър на фирмата и да съсипе работния процес на цялата фирма, а на вас ще ви създаде доста главоболия.

6. Не си търсете работа в други компании

Може да изглежда супер очевидно, че не трябва да се оглеждате за нова работа, докато сте на работа, но все пак много хора го правят. Ако не се чувствате сигурни за работното си място, то търсете си друга работа в извън работно време, от вашия личен компютър. Просто не си струва да провеждате неприятен и засрамващ разговор с шефа, който е надникнал през рамото ви точно в момента, в който сте изпращали автобиографията си на друга фирма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари