IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим: Кекс с кисело мляко

10 март 2019 06 00

От тефтерите на баба

Източник: Wellcometomykitchen

Източник: Wellcometomykitchen

Всяка домакиня има тефтер с рецепти или готварска книга, която ѝ е оставена като наследство от нейната майка или баба. В нея има много любими на семейството рецепти, които се предават от поколение на поколение.

Кексът, който ще ви представим днес, е именно от една стара книга с пожълтели корици. Той е толкова вкусен и лесен за приготвяне. Идеален е за закуска през уикенда или за почерпка на изненадващо дошлите ви гости. Идея за него ни даде кулинарната блогърка Деси Киликчийска.

Необходими продукти:

2 1/2 ч. ч. брашно

4 яйца

1/3 ч. ч. олио

1 ч. ч. захар

1 ч. ч. кисело мляко

1 ванилия

1 ч. л. сода бикарбонат

1 с. л. какао (по желание)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта с миксера до получаването на пухкава маса. Към нея добавете растителното масло – на тънка струя. Отделно смесете содата с киселото мляко, след това ги прибавете към разбитите яйца. Следващата стъпка е да прибавяте брашното по малко, бъркайки с миксера. В един момент сложете и ванилията.

Получената смес се изсипва в намазнена предварително с олио и поръсена с малко брашно кексова форма (по този начин сладкишът по-лесно ще се отлепи). Ако обичате какаото, може да добавите 1 с. л. към половината смес, за да „нашарите“ кекса.

Печете в умерена фурна за около 40 минути. Преди да извадите кекса, пробвайте го с клечка за зъби. Ако по нея не полепва от тестото, значи кексът е готов. Изчакайте го да изстине и го поръсете с пудра захар.

Източник: Wellcometomykitchen

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари