IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да преборим пролетната умора и депресия

16 април 2019 14 30

Как да се справим с лошото настроение?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

С настъпването на пролетта времето се затопля, цветята разцъфват и птичките започват да пеят. За съжаление обаче заедно с това идват и пролетната умора и сезонната депресия. Тези състояния намаляват радостта ни и пречат на ежедневието ни.

Може дори да има дни, в които изобщо не ни се става от леглото. Независимо дали страдате от кофти настроение само при смяна на сезоните или депресията за вас е хроничен проблем, ето няколко начина да се почувствате по-ведри.

Време за себе си

Когато сме тъжни, най-вероятно е да не искаме да сме сред хора и това е нормално. Подарете си време за себе си, почувствайте се удобно с това да прекарате време насаме и се погрижете за комфорта си. Вземете си дълъг горещ душ или вана. Направете си домашно спа – маски за лице и коса, ексфолиация, домашен маникюр или ароматерапия. Погрижете се за външността си – това не само ще ви релаксира, но и ще повдигне самочувствието, а следователно и настроението ви. След това може да се отдадете на хубава книжка, филм и гореща чаша чай – гарантиран начин да успокоите сетивата си.

Не задържайте емоциите в себе си

Ако сте тъжни, но се опитвате да залепите една фалшива усмивка на лицето си за пред хората, това само ще усложни нещата. Не натрупвайте негативни емоции и чувства в себе си. Изразете ги. Ако ви се плаче – плачете, ако ви се крещи – крещете. Дайте си свободата тези негативни чувства да излязат от вас. Така със сигурност ще ви олекне. Позволете си поне един ден да се оставите на емоциите си, не ставайте от леглото, гледайте тъжни филми, яжте каквото ви се поиска, понесете се по течението на тъжните чувства. След това ще се почувствате много по-свободни и спокойни. Важно е само да не прекалявате, поставете си за цел да тъгувате само един ден, а на следващия станете, изтупайте се и бъдете отново готови за действие.

Споделете с приятели

Когато сте в сезонна депресия е хубаво да си намирате начини да се разведрите, колкото и да не ви се иска. Излезте с добри приятели и им споделете какво чувствате, изслушайте техните съвети или просто се насладете на компанията им. Споделената тъга е по-лека.

Опитайте нови занимания

Когато сте депресирани, всичко което ви е носило наслада досега, изчезва. Това е супер период да намерите нови неща, които може да ви разведрят. Отидете на боулинг или разходка в парка. Опитайте ново хоби. Разсейте ума си като го изненадате с нови занимания. В този процес може внезапно да откриете нови неща, които ви карат да се чувствате добре и да преборите депресията много по-бързо от очакваното.

Поддържайте дневник

Друг начин да излеете чувствата си е като ги напишете. Седнете, отворете дневника си на празна страница и просто пишете. Всички негативни мисли, притеснения и емоции ще се излеят от само себе си и ще останат на белия лист хартия. Те вече няма да са ви в тежест. Това ще ви помогне и да опознаете себе си. В процеса на свободно писане, без да влагате мисъл, може да откриете личностни характеристики, които дори не предполагате, че имате. Може дори да намерите корена и причините за някои ваши проблеми и това да отвори вратата към тяхното разрешаване.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари