IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане към традициите: Шарене на яйца с восък

19 април 2019 06 00

За хората с много търпение

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Боядисвали ли сте яйца като малки със своите баби? Спомняте ли си колко сте се вълнували, рисувайки със свещ по току-що сварено и извадено от врялата вода яйце? В много семейства има подобни традиции, но като че ли с времето те се спазват все по-рядко.

Рисуването на яйца с восък е било доста популярно в миналото в много села около София, Ботевград, Разград и Търговище. Днес малко хора се решават да използват писалка с восък за шаренето по Великден. Все пак много артработилници и етнографски музеи организират събития, на които хората могат да се докоснат до традицията и да си направят уникални яйца.

Броени дни преди празника, от Tialoto.bg продължаваме да ви представяме различни идеи за боядисване и декориране на яйцата. Ето какво ви е необходимо, ако искате да се върнете към традициите и изрисувате вашите с восък:

– сварени яйца;

– специална писалка;

– свещ;

– пчелен восък;

– обикновен молив;

– схеми с рисунки за яйца;

– търпение.

Подготовката за рисуването и боядисването е много важна за крайния резултат. Първо, ако досега не сте използвали писалка с восък, трябва да си закупите такава. Продава се в много магазини за артматериали. В повечето случаи тя върви в комплекс с определено количество восък, който стига за конкретно количество яйца. Има и лист с упътване за начинаещи.

След като имате най-важното – писалката, с която ще направите по-фини рисунки, е добре да подберете яйцата. За предпочитане е те да са бели, с гладка повърхност, за да станат по-красиви. Важно е да знаете, че те трябва да се изрисуват преди сваряване. За целта е добре да се почистят и оставят за няколко минути на стайна температура.

Писалките са изработени така, че разполагат с нещо като метален писец с дупка отгоре, в която да се постави парче восък. После взимате и го нагрявате на пламъка на свещта за кратко. Восъкът бързо се разтопява и вече може да рисувате върху яйцето. След като свърши, добавяте още и пак нагрявате.

За да имате по-красиви орнаменти, потърсете различни схеми с рисунки в интернет, принтирайте ги и гледайте от тях. Може предварително да нарисувате нещо с молив, после да минете с восък.

Как да сварите и добавите цветове към яйцата?

Изберете подходящ съд, който да побере всички яйца. Сипвате студена вода и включвате котлона на най-ниската степен, за да може тя да не завира (температурата е до 90 градуса). Вътре изсипвате прахта от избрания от вас цвят. По този начин восъкът няма да се разлее по яйцето. Яйцата се оставят за около 3 часа. След което се вадят и всяко едно се забърсва добре. После може да им добавите малко блясък като ги намажете с памук, потопен в олио.

Накрая ще имате уникални яйца, с които ще зарадвате вашите близки и приятели.

Как да боядисате яйцата с коприна?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари