IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да живееш в най-щастливата страна на света

11 юни 2019 14 30

Финландия печели състезанието за втора поредна година

Снимки: iStock

Снимки: iStock

За втора поредна година Финландия се нарежда на първо място в световната надпревара за най-щастлива държава. Самите финландци не знаят как това се случва, защото страната им е известна с доста студените зими и късите дни.

Годишното състезание се провежда от Галъп и се базира на шест ключови фактора – годишен доход на глава от населението, социални осигуровки, продължителност на живота, свобода на решенията, щедрост и ниво на корупция. Финландия показва доста добри резултати във всичките полета на изследване и се представя особено добре в щедростта.

Първото място за втора поредна година кара хората да се чудят какво е да живееш в Страната на хилядите езера. Тереза Кристин от Insider споделя впечатленията си от страната, културата и хората там.

Децата получават отлично образование

Както и с проучването за най-щастлива държава, образователната система във Финландия се нарежда на първо място по качество. Освен това хората гледат доста добре на човек, който избира да работи като учител. Самата страна също се опитва да мотивира все повече финландци да избират тази професия като им осигурява първокласно обучение и отлично заплащане.

Освен това страната се опитва да мотивира и учениците да се отнасят по-сериозно към образованието си. „Когато децата след 9-и клас трябва да кандидатстват за гимназия, едно от най-важните неща е техният среден успех. Често се провеждат изпити, които са близки до тези, нужни за влизането в колеж. Този ранен подбор помага на децата още от ранна детска възраст да разберат, че трябва да се трудят много, за да постигнат целите си“, споделя Сами Хиро, който работи в компания, която измерва удовлетвореността на клиентите.

Финландия е страната, в която най-много се чете

Дори и да не говорите финландски, не се притеснявайте, че ще останете неразбрани. Хората там говорят много добре английски и шведски като шведският е един от основните езици, които се изучават в училище. „Много голям процент от финландците говорят повече от два чужди езика. Също така често пътуват и попиват от страните, които посещават“, признава Хиро.

Също така голяма част от времето си финландците прекарват в библиотеките. Там те учат, пишат си домашните или просто седят и четат книги. „За тях това е спокойна и безопасна среда“, споделя Лина Халсас, която работи като туристически гид в страната.

Безопасна страна

Според световно проучване, направено през 2017 г. Финландия е най-безопасната държава в света. През 2019 г. пък вестник „The Telegraph“ споделя, че базирайки се на три фактора – здравословен риск, опасност на пътя и защита – Финландия отбелязва ниски проценти в първите две.

Здравеопазване

Здравеопазването във Финландия е обявено като право на всеки човек и е едно от най-ефективните. Около 19% от финансирането на здравната система идва директно от гражданите, а 77% – от данъци. Според маркетингов директор на туристическа компания, благодарение на това, че финландците не трябва да се притесняват за здравните си сметки, те се чувстват в по-малък стрес и това помага за по-доброто им настроение. „Чудесно е, когато се разболееш или пък се контузиш, ще се погрижат добре за теб и няма да ти струва скъпо“.

Продължителността на живот е 82 години при жените и 75 години при мъжете. Финландия се отличава и с много нисък брой пушачи.

Благодарение на всичките тези положителни качества, Страната на езерата се нарежда за втора поредна година на първо място по щастие в света.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари