IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На почивка по световните плажове – къде има глоби?

19 юни 2019 12 00

Събиране на пясък, палене на огън...

IStockphoto

IStockphoto

Забрана за носенето на оскъдни бански или плажуване без такива обсъждат властите в Черна гора. Предложението за глоба от 500 евро за полуголи туристи и санкции за онези, които посещават местните ресторанти с неподходящо облекло, предизвика дискусия в социалните мрежи. Хора от различни националности коментират как трябва да се държим, ходейки на плаж в родната страна и чужбина.

В много страни по света има най-различни глоби за туристите, които не спазват въведените забрани по плажовете. Така например консумацията на алкохол, готвенето и хвърлянето на боклук около туристическите обекти в индийската провинция Гоа е недопустимо. Нарушителите, които не заплатят наложената им санкция, може да лежат в затвора.

Ако решите да пушите на плажа или в заведение, намиращо се на ивицата в Русия, може да се сдобиете с глоба до 1 500 рубли. Естествено, местни търговци са намерили така наречените „вратички“, с които да заобиколят закона.

Глоба до три хиляди щатски долара или лишаване от свобода до една година грози хората, дръзнали да пушат по плажовете в Тайланд, коментират представители на туроператори пред РИА Новости.

В Европа нещата са по-различни. На много плажове пушенето е разрешено, докато на други санкцията за запалена цигара е от 50 до 100 евро.

В Италия, например, има глоби за хората, които искат да пушат на венецианския плаж „Бибоне“. Подобни санкции има и за ивици в Лигурия, Сардиния и други.

Иначе представителите на туристически фирми, които осъществяват пътувания до екзотични дестинации, предупреждават своите клиенти, че събирането на камъни, мидички и прибирането на други предмети от плажа също се преследва от закона. Типичен пример за това е Египет, където събирането и износът на корали от страната се преследва от закона. Подобна забрана има и на някои места в Тайланд.

Как да спестим пари от самолетен билет?

„Италианският остров Сардиния е известен със своите красиви пясъчни плажове, така че властите забраниха да се изнася пясък за спомен“, казва Виктория Худаева, цитирана от РИА Новости. По думите ѝ, това налага претърсване на багажа на туристите.

Пътуването носи повече щастие от пазаруването

Туроператорите съветват преди да отидете на почивка в чужбина, да се информирате за местата, на които ще отседнете и конкретните забрани, които има там.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари