IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преборите страха от летене?

6 юли 2019 08 00

Пътуването със самолет може да бъде доста приятно

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Доста хора имат страх от летене и ако вие сте един от тях, качването на самолет може да предизвика паника у вас. Със сигурност гледате времето, за да се уверите, че няма да има бури, облаци или мъгли, които да попречат на пилота да ви закара безпроблемно до дестинацията ви.

Вкопчвате се в най-близкия при най-малкия шум, който чуете в кабината и се надявате да кацнете по-бързо. За вас небето е само за птиците и хората трябва да останат на земята. Нямате контрол над ситуацията, а това ви кара да се чувствате още по-зле и паниката ви се усилва. 

Британска авиокомпания има решение за всички вас, които смятате, че самолетът е нещо опасно. Тя проведе курс, в който обяснява на хората какво да направят, за да се справят със страха си. Един от лекторите е пилотът Стив Олрайт, който заедно с екипа си прекарват цял ден със „страхливците“ и ги учат на неща, свързани с летенето. От това как работи самолетът до какво се прави по време на турболенция.  

След края на курса, всички в залата, които са били около 100, са се качили на полет до Борнемут, за да приложат всичко научено в курса. Един от тях е репортерът на Independent Зоуи Галолей, която също е една от тези, за които летенето е свързано с паника. Тя препоръчва няколко неща на онези от вас, които се чувстват по същия начин.

Научете как работи самолетът

Един от основните фактори, които причиняват страх у хората при летене, е това, че те не знаят как точно самолетът се задържа във въздуха. Но точно както подводницата трябва да е под водата, а колата трябва да се движи по пътя, небето е естествената среда на самолета. Там машината се чувства в свои води и всичко, което се случва е проста физика. 

Доверете се на пилотите

Може да изглежда трудно да го направите, но пилотите са тези, които цял живот са учили за тази работа. Те не са сложени там случайно и бъдете сигурни, че са минали през множество обучения преди да се качат в кабината. Програмата, която трябва да завършат трае две години, а уменията им се тестват на всеки шест месеца.

Турболенцията

Със сигурност едно от най-неприятните неща докато пътувате със самолет е турболенцията. Дали малка, или голяма, никой не обича да се друса докато спи или пък докато похапва. Но това е напълно нормално и се причинява от смяна на въздушното налягане в атмосферата.Също така може да се случи, когато самолетът рязко свали височина, за да избегне гръмотевични облаци.

Капитан Олрайт споделя, че няма от какво да се притеснявате, тъй като машините са направени да устоят дори на най-силната турболенция. Трябва да запомните, че по време на такива ситуации трябва да слушате внимателно екипа на самолета и винаги да бъдете с колан.

Разговаряйте с екипажа

Стюардите и стюардесите са там, за да ви помогнат да се справите с всяка ситуация. Те ще се погрижат да сте спокойни през целия полет. Ако имате проблем или се чувствате нервни, не се притеснявайте да им зададете въпрос за това какво се случва и къде се намирате в момента.

Трябва да запомните, че може да има някакви шумове и разтърсвания, но не трябва да се притеснявате, ако никой от кабинния екипаж не съобщи за проблем.

Научете се да се справяте с клаустрофобията

Звучи лесно на думи, но всъщност клаустрофобията е най-срещаният страх сред хората. Притеснението, че няма да ви достигне въздух и нямате контрол над ситуацията, може да ви изкара извън релси и да предизвика сериозна паника. Опитайте се да дишате дълбоко и да се разсейвате с книга или списание.

Ако пък полетът е дълъг, винаги може да се разходите, когато бъде премахнато предупреждението за коланите. По този начин ще раздвижите краката и ще видите, че всъщност около вас има доста хора, които могат да ви помогнат, ако ви се случи нещо. 

И накрая, но не на последно място, ако пътувате за първи път, добре е да имате човек със себе си, който вече се е качвал на самолет. По този начин ще можете да го питате за всичко, което ви притеснява, но ще имате и човек, който да ви разсейва. Започнете с кратки полети, които да ви покажат, че самолетът е най-безопасният транспорт. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари