IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Маргрете грее на нов портрет за рождения си ден

18 април 2024 14 50

Това е първата ѝ официална снимка след абдикирането

Снимка: iStock

Снимка: Getty Images

Кралица Маргрете се наслаждава на живота след историческата си абдикация по-рано през годината. Бившият монарх на Дания позира за нов портрет по случай първия ѝ рожден ден след слизането от трона.

Маргрете навърши 84 години на 16 април, а кралското семейство на Дания показа два нови нейни портрета. Първата снимка показва кралицата да се усмихва в лилава рокля близо до прозорец, последвана от втора, на която тя се разхожда из двореца с дакела Тилия.

„Днес е 84-ия рожден ден на Нейно Величество кралица Маргрете. По този повод, нови снимки на Нейно Величество са публикувани, направени в замъка Fredensborg. На същото място, днес, кралица Маргрете ще отпразнува рождения си ден спокойно в компанията на семейството и приятелите“, гласеше описанието под снимките в социалните мрежи. Кралското семейство допълни, че всеки, който иска да изпрати своите пожелания към кралицата, може да го направи в коментарите.

Рожденият ден на кралица Маргрете е особено важен тази година, тъй като е първият ѝ след историческата абдикация на 14 януари. В навечерието на Нова година монархът шокира цяла Дания, когато използва годишното си обръщение към нацията, за да обяви оттеглянето си от трона след 52 години управление.

Новината беше неочаквана, тъй като Маргрете преди намекваше, че смята да остане на трона доживот, както са правили всички останали датски монарси преди нея. Въпреки че тя посочи като причина „сериозна контузия на гърба“, получена през 2023 година, някои се зачудиха дали решението ѝ не е подтикнато от опит да спаси брака на най-големия си син, настоящия крал Фредерик и съпругата му кралица Мери. Двамата са изправени пред слухове за изневяра от страна на Фредерик, като до този момент от кралския двор не коментират твърденията.

Смяната на властта беше направена официално, когато кралица Маргрете, която запази титлата си, подписа декларация за абдикиране в замъка Christiansborg на 14 януари. Тя се превърна в първия датски монарх, който доброволно слиза от трона в 900-годишната история на страната.

Най-големият ѝ син и наследник на трона е крал Фредерик X, което направи съпругата му, Мери, кралица, а 18-годишният им син Кристиян се превърна в престолонаследник. Другите три деца на двойката – 16-годишната принцеса Изабела и 13-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефина – също се изкачиха в линията за наследяване.

Миналата година кралица Маргрете отпразнува рождения си ден с поява на балкона на замъка Amalienborg в Копенхаген, като най-големият ѝ син продължи традицията.

На 9 април от кралското семейство обявиха планове за първия рожден ден на Фредерик като крал, както и за по-тихите празненства в чест на рождения ден на кралицата.

„Негово Величество навършва 56 години на 26 май 2024 година. По този повод, Негово Величество и кралското семейство ще се появят на балкона на замъка Frederic VIII в 12:00“, гласи официално съобщение от двореца относно празненствата в Копенхаген. Кралската гвардия ще бъде в червени парадни униформи и ще извърши грандиозна церемония по смяна на караула на дворцовия площад в замъка Amalienborg в 11:50.

Военната церемония на територията на замъка донякъде е подобна на Trooping the Color във Великобритания, с която се празнува рождения ден на британския монарх всеки юни. Най-вероятно крал Фредерик ще бъде придружен само от най-близките си – кралица Мери и четирите им деца, както се случи в деня на възкачването му на трона през януари.

Междувременно, плановете за рождения ден на кралица Маргрете бяха малко по-спокойни.

„Рожденият ден на Нейно Величество е на 16 април 2024 година и ще бъде отпразнуван с частно празненство в замъка Fredensborg. В допълнение на смяната на караула в замъка Fredensborg, бендът на кралската гвардия ще изнесе малък концерт във вътрешния двор“, се казва в официалното съобщение.

Голям срам: Датското кралско семейство проговори за скандала с „аферата“ на принц Фредерик

И престолонаследникът на Дания, принц Фредерик, се забърка в скандал с изневяра

Дворецът Fredensborg е сезонно убежище за датските кралски особи, често използвано през летните месеци, построено на остров Зеландия като провинциално седалище на Фредерик IV през 1719 година.

Рожденият ден на кралица Маргрете обаче дойде с малко тъжни новини в Дания. Имаше пожар в историческата фондова борса в Копенхаген по време на ремонтни дейности по сградата и прочутата Драконова сфера се срути. Крал Фредерик пусна изявление в социалните мрежи, в което благодари на всички, които работят, за да се уверят, че никой не е ранен при пожара, и се борят да спасят колкото се може повече от сградата.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари