IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъдите на Харви Уайнстийн за изнасилване и сексуално посегателство са отменени

29 април 2024 11 00

Вижте как реагира Холивуд на новината

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Присъдите от 2020 година на Харви Уайнстийн в Ню Йорк за сексуално посегателство и изнасилване бяха отменени, според решение, взето в съда на 25 април

Знаменитият някога холивудски продуцент, който седи зад създаването на по-голямата част от хитовете в киното, беше намерен за виновен през февруари 2020 година за криминални сексуални посегателства от първа степен и изнасилване от трета степен в нюйоркския съд. Той беше осъден на 23 години затвор. 

72-годишният Уайнстийн беше съден, след като бе обвинен за насилствено получаване на орален секс от жена през 2006 година и за изнасилване на друга през 2013 година. 

Харви Уайнстийн

Снимка: БГНЕС

Отмяната на присъдата дойде, след като адвокатът на продуцента, Артур Айдала твърди, че клиентът му не е получил справедлив процес заради решението на съдия Джеймс Бърк – по-специално, позволявайки на три жени да свидетелстват срещу него, чиито обвинения не са включени в делото, и позволява на прокурорите потенциално да оформят обвинение срещу клиента му относно общото му поведение. Айдала твърди, че тези решения на Бърк означават, че личността на Уайнстийн е била изправена на съд, а не самите престъпления. 

Засега не е ясно дали холивудският магнат ще бъде изправен пред нов процес във връзка с тези две обвинения, но той ще остане зад решетките заради други престъпления от сексуален характер, заради които бе осъден в Калифорния през 2022 година.

През декември 2022 година Уайнстийн бе осъден в отделно дело по едно обвинение за насилствено изнасилване, едно обвинение за насилствено орално съвкупление и едно обвинение за сексуално проникване чрез чужд предмет в Лос Анджелис. Той беше осъден на допълнителни 16 години затвор. Тези обвинения произтичат от нападение от 2013 година.

Харви Уайнстийн

Снимка: Getty Images

Престъпленията на Уайнстийн започнаха да излизат наяве в разгара на движението #MeToo, когато жертвите на сексуално насилие по света – и Холивуд, започнаха да споделят своите преживявания в социалните мрежи. Десетки знаменитости се изправиха срещу продуцента, включително Салма Хайек, Лупита Нионго и Райън Гослинг. Според USA Today, 87 души са обвинили Уайнстийн в неподходящо поведение и/или нападение.

След като отмяната на присъдите в Ню Йорк стана факт, Холивуд изрази своето възмущение.

Ашли Джъд, която беше първата актриса, излязла с името си срещу Уайнстийн, изпрати лично съобщение до New York Times, в което пише, че решението на съда е несправедливо към всички жертви на престъпление.

„Ние все още вярваме в нашата истина. И знаем какво се е случило“, казва Джъд.

Харви Уайнстийн

Снимка: БГНЕС

Ашли Джъд беше първата актриса, която публично се изправи срещу Уайнстийн заедно с журналистите от New York Times Джоди Кантор и Меган Тоуни, които написаха статията, водеща до падението на продуцента. „Ашли наруши мълчание, което оглушаваше Холивуд дълго време“, казаха тогава журналистките.

Кантор добави: „Това, което е невероятно в характера на Ашли, е нейната искреност. Начинът, по който взе решение да излезе с името си. Тя е християнка и реши, че това е правилното нещо“.

Ашли Джъд

Ашли Джъд. Снимка: Getty Images

Междувременно Мира Сорвино също изрази възмущението си от решението в Ню Йорк. Тя заяви, че е ужасена от факта, че Харви Уайнстийн всъщност е оневинен по някое от престъпленията, които е извършил.

„Ужасена! Ден след #DenimDay, почитащ оцелелите от сексуално нападение, присъдата на Харви Уайнстийн беше отменена, отчасти благодарение на свидетелите на Molyneux, свидетелстващи за предишни лоши действия“, написа Сорвино в социалните мрежи. Denim Day е кампания, която се провежда по време на месеца на осведомеността за сексуалното насилие и повишава осведомеността относно борбата с обвиняването на жертвите, както и образова обществеността относно сексуалното насилие.

Мира Сорвино

Мира Сорвино. Снимка: Getty Images

Сорвино допълни, че Уайнстийн е сериен насилник, който е изнасилил/наранил 200+ жени.

През 2017 година Сорвино сподели за своя горчив опит с Харви Уайстийн. Миналия месец, по време на 90s Con, тя заяви, че кариерата ѝ е била „задушена“ от продуцента.

„Спрях да работя за големи филмови студиа след 1998 година“, каза тя, отбелязвайки че това е било времето, когато е отказала сексуалните намеци на Уайстийн.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mira Sorvino (@mirasorvino)

„Спрях да бъда важна филмова актриса. Все още работех по независими филми и телевизионни проекти, но ми беше трудно“, допълва актрисата. Обяснява, че по това време не е разбирала какво точно се случва и защо кариерата ѝ започва да върви надолу. Постепенно обаче разбрала, че всичко идва от влиянието на Уайнстийн в Холивуд.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари