IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща, които да знаете преди започването на диета

25 април 2024 10 30

Лесни съвети за начинаещи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Започването на диетичен режим никога не е лесно. Независимо дали мотивацията ви е била да влезете във форма след празниците, да приличате на любимата си холивудска звезда или заради здравословни проблеми, промяната на храненето и спазването на определени норми и правила не е шега работа. Тук се изисква постоянство, воля и мотивация, които могат лесно да изчезнат при първата пречка или трудност. И най-вече – ядене на богати на хранителни вещества храни. 

Въпреки че интернет може да бъде полезен ресурс за предоставяне на начини за постигане на тези цели, хранителните съвети, давани свободно в социалните мрежи могат да бъдат подвеждащи и дори вредни.

Храненето може да бъде объркващо, емоционално и завладяващо, но можете да подобрите здравето си, състава на тялото и връзката с храната, когато имате достъп до правилната информация. Потърсете помощта на здравен специалист, преди да направите каквито и да било големи промени в диетата си, и винаги подхождайте към храненето с любов към себе си. По-долу ви представяме пет ценни съвета, които всяка дама трябва да знае.

Пет неща, които да знаете преди започването на диета

Мит №1: Намаляването на калориите подобрява състава на тялото

Докато целта често е да изглеждате по-добре и да се чувствате по-уверени, яденето на по-малко обикновено не е начинът да постигнете целта си. Промените в състава на тялото се улесняват от натрупването на мускули с едновременна загуба на мазнини, а не само със загуба на мазнини. За да натрупваме мускули, трябва да храним тялото, за да поддържаме растежа им. За да промените състава на тялото, помислете как изглежда настоящата ви диета и я преструктурирайте около повече протеини и по-малко преработени храни, а не по-малко калории.

калории, диета,

Снимка: iStock

За активните хора, които искат да подобрят състава на тялото, добро правило за правилен прием на протеин е 1,2 – 2,2 грама на килограм тегло. Тук обаче говорим за качествени източници като пилешко, пуешко, риба, постно, говеждо, тофу и сейтан. Избирайте цели и непреработени въглехидрати като овесени ядки, сладки картофи, ориз и пълнозърнест хляб. Също така се заредете с мазнини като авокадо, ядки и семена, натурално масло от ядки и необработен зехтин. Постигането на оптимално здраве, включително промени в състава на тялото, означава да подобрите това, от което се състоят вашите калории, вместо да ги намалявате.

Мит №2: Диетите и упражненията са универсални

TikTok може да е страхотен източник на рецепти и трикове за почистване на дома, но само защото един инфлуенсър хвали определена диета или фитнес рутина, това не означава, че те ще паснат и на вашия начин на живот. Всеки от нас има напълно различни метаболитни нужди, ежедневие и нива на активност, така че няма такова нещо като универсални диети или тренировки. Докато някои тела реагират добре на диети с високо съдържание на мазнини като кето, други съобщават, че се чувстват зле от този план. Някои хора избират да си приготвят храната и да следят усърдно своите макроси, но това изисква много време и работа за други.

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Повечето спортисти, трениращи за издръжливост, се нуждаят от диета с високо съдържание на въглехидрати, за да попълнят запасите си от гликоген, докато силовите атлети имат нужда от диета с високо съдържание на протеини за възстановяване на мускулите. Зареждането на тялото винаги трябва да става по най-здравословния и персонализиран подход. Работете с лекар, диетолог или треньор, за да намерите най-добрата фитнес и хранителна рутина.

Мит №3: Промените в теглото не са нормални

Разбира се, драстичните промени в теглото могат да бъдат предизвикани от сериозни причини, но колебанията от 2-4 килограма на месец не само са нормални, но и здравословни. Тъй като телата ни изпитват постоянни хормонални промени поради нашите цикли, кантарът винаги ще варира. Задържане на вода, подуване на корема и запек, нашите тела и теглото ни винаги ще се понижават и ще се качват. Колебанията в килограмите не са отражение на телесния състав.

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Въпреки че може да е разочароващо да почувствате, че тялото ви се е променило, винаги помнете, че това е временно. Оставете настрана дрехите, които ви карат да се чувствате зле през това време от месеца и пропускайте дейности, които могат да понижат настроението ви.

Мит №4: Постоянното ядене е здравословен навик

Винаги трябва да слушате тялото си и да ядете, когато сте гладни, но ако непрекъснато посягате към нещо през целия ден, вероятно не ядете достатъчно храна на основните хранения. Както зареждате колата преди дълъг път, така трябва да мислите и за тялото си. Трябва да закусвате обилно, за да издържите поне четири до шест часа преди отново да огладнеете. Разбира се, това време варира от нивата на активност, в какъв момент на менструалния цикъл сте или колко сте били в калориен дефицит предния ден. Сигналите за глад показват, че е време отново да ядете. Опитайте да приемате по-големи, по-засищащи ястия с по-високо съдържание на протеини и забележете кога ядете от скука и по навик.

Мит №5: Ядете достатъчно протеин

Рядко може сами да изчислим подходящото количество протеин, от което се нуждаем. И тъй като това е градивният елемент на мускулите и биохимичният катализатор за производството на хормони, той е от съществено значение за нашето цялостно здраве и уелнес. Признаците, че може да не получавате достатъчно протеин, включват липса на ситост, чуплива коса и нокти, чести пристъпи на болест поради отслабена имунна система, мускулна слабост и стресови фактори.

протеин, добавки,

Снимка: iStock

Получаването на протеин от комбинацията от животински и растителни източници е наложително за силно тяло, но не е нужно да сте роб на такава скала с изчисления, за да постигнете целите си всеки ден. Стремете се да ядете около четири до шест порции протеин с размера на дланта ви всеки ден, включвайки постно месо като пилешко или пуешко, яйца, риба, тофу, сейтан, боб, леща и други източници с високо съдържание на протеини.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари