IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 знака, че някой е влюбен във вас, но се страхува от отхвърляне

21 март 2024 17 50

Това е и причината този човек да се държи странно и дистанцирано

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Психологическите изследвания доказват това, което вече всички знаем: че няма нищо по-невероятно от вълнуващия прилив на нова любов. Но тази допаминова инжекция си има цена и тази цена е възможността за болка и страдание. Вероятно вече знаете това, ако поне веднъж са ви разбивали сърцето.

Така че за някои хора страхът да не преминат отново през този вид болка ги възпира да започнат нова връзка.

Може да се интересувате от някого в  романтичен план и той видимо да отвръща на авансите ви и да проявява интерес, но да се колебае да влезе във връзка  с вас, защото иска да избегне повторно нараняване, каквото е изживял в миналото.

И така, какво да правите тогава?

За щастие има няколко фини и не толкова фини улики, че сте привлекли окото на човек, който искрено ви харесва, но все още не е събрал смелостта да ви разкрие чувствата си.

Разбира се, много от тези улики невинаги са лесни за разпознаване. Но ако обърнете внимание на вашия човек и подходите към ситуацията с емпатия, ще се научите да ги разгадавате за нула време.

А ето и 8 признака, че някой може да е влюбен във вас, но отчаяно да се страхува да не бъде наранен отново и затова да не задълбочава връзката ви:

1. Този човек се страхува от отхвърляне

Нека да започнем с една от най-основните причини, поради които хората избягват любовта – страхът от отхвърляне. Обичайно и много разбираемо е да се чувствате уязвими, когато сърцето ви е било разбито преди.

Страхът от отхвърляне е мощен демотиватор, който възпира хората да влязат в нова връзка. Тази парализа не означава липса на интерес, независимо че този човек на моменти може да се държи хладно или дистанцирано към вас. Това по-скоро е неговият метод за емоционална самозащита – начин да предпази сърцето си от бъдещи наранявания.

2. Скоро е преживял раздяла

Ако си падате по човек, който току-що е излязъл от сериозна връзка, която е приключила травматично за него поради изневярата на последния му партньор, не се учудвайте, ако този човек се държи изключително предпазливо.

И можете ли да ги вините? Кой иска да рискува да изгуби още време с грешния човек, само за да се подложи на още една потенциално адска раздяла?

Негативната динамика от старите ни връзки може да ни накара да сме предпазливи и да ни е трудно да се отворим към нов човек. Може да избягваме интимността, защото ни връща чувството на болка, загуба или отхвърляне.

И така, ако усещате, че даден човек има чувства към вас, но просто не е емоционално подготвен да скочи в нова връзка, той вероятно ще се държи странно и непоследователно.

Но не се опитвайте да го вкарате насила във връзка, за която той не е готов. Уважавайте неговите граници и така ще му покажете, че наистина ви е грижа. Дайте му времето, от което се нуждае, за да се възстанови.

бандана, двойка,

Снимка: iStock

3. Емоционални бариери

Изследванията показват, че хората, които са били тежко наранени в романтичен план, са склонни да си изграждат емоционални бариери като форма на самозащита. Това е защитен механизъм, който държи бъдещите партньори на една ръка разстояние и защитава техните нежни, „счупени“ сърца.

Хората, които са си изградили такива стени са истинско предизвикателство за другите, които потенциално се интересуват от тях. Те трудно ще се отворят и ще допуснат някого до себе си, дори когато са на път да се влюбят. Вместо това те са колебливи и предпазливи, не желаят да споделят вътрешните си мисли и тревоги и изключително бавно дават доверието си.

Просто трябва да проявите търпение с такъв човек. Тези емоционални стени не са се издигнали за една нощ и разрушаването им също ще отнеме време.

4. Този човек отскоро е започнал да излиза по срещи след дълга пауза

Вашият романтичен интерес може видимо да ви обожава и дори да си представя бъдещето си с вас. Но ако той от твърде скоро е започнал да излиза по срещи, особено след дълга пауза, може да изглежда малко нервен. Според много експерти този тип хора имат нужда отново да научат правилата в любовната игра, които се променят с времето, поколенията и модата.

Така че, ако ви се струва, че този човек сякаш се дърпа и не иска да задълбочи връзката си с вас, може би му трябва още малко време, за да се запознае с новия етикет за запознанства.

5. Очите говорят

Очите на двама души, вперени един в друг в претъпкано помещение с други хора, е любима сцена от романтичните филми, но това е класика с причина. Експертите са единодушни, че когато става дума за любов, очите не лъжат. Може да забележите, че даден човек ви гледа отдалече или да осъзнаете, че той поддържа зрителен контакт с вас по-дълго, отколкото преди.

Очевидно е, че ако двамата не можете да отлепите погледите си един от друг, значи помежду ви има силно привличане. Това, което невинаги е толкова очевидно, е, че прекъсването на зрителния контакт може да означава уязвимост или дори смущение, а не незаинтересуваност. И все пак от начина, по който ви гледа човек, може да разберете дали интересът му е повече от платоничен.

6. Той се отдръпва

Ако някой се страхува да се влюби във  вас, той може да се държи ту топло, ту студено, когато общува с вас. Веднага щом двамата се сближите малко повече, този човек ще се отдръпва или, още по-лошо, ще ви отблъсква.

Според психолозите това говори за неговите лични тревоги. Това може да е знак, че този човек започва да си пада по вас силно и е уплашен от този факт, изпитвайки вътрешни конфликти.

7. Връзката ви се развива с бързината на костенурка

Всяка връзка е различна и се развива със собствено темпо. Но ако изглежда, че вашата потенциална друга половина приема нещата невероятно бавно, причината е, че този човек просто не иска да скочи бързо в нова връзка.

Може да се почувствате така, сякаш този човек не ви дава никакви ясни знаци какво иска от бъдещето или дали вижда развитие на отношенията ви.

Но не се безпокойте. Бавното придвижване напред невинаги означава, че една връзка е обречена от самото начало. Партньорът ви може просто да бъде предпазлив и да иска да се увери, че си пасвате добре, преди да инвестира твърде много във връзката. Той може би иска да ви опознае по-добре на емоционално ниво, което не се случва бързо.

8. Екзистенциален страх от обвързване

Това е най-големият проблем. Колкото повече имаме, толкова повече можем да загубим. Така че е логично, че колкото повече означава един човек за нас, толкова повече се страхуваме да не го загубим. Трябва да се изправим пред страха от загубата на партньора си и също трябва да се справим с емоциите около собствената ни смъртност. Ако вашият потенциален партньор страда от тези екзистенциални страхове, той може наистина да не може да се обвърже по начина, по който вие очаквате.

В заключение:

Пътуването до намирането на вашия партньор може да е тест за издръжливост, но не е състезание. Ако сте били наранявани преди от любов, може с настоящата си половинка да се чувствате така сякаш строите къща от карти и всяка нова стъпка да предприемате с повишено внимание.

Това може да е причината вашият романтичен интерес да предприема нещата бавно и да иска първо да изгради с вас здрава основа от приятелство и доверие, преди да поеме ангажимент.

Но ако можете да уважите нуждата му нещата да вървят бавно и да приемете неговата предпазливост, вие ще  демонстрирате, че чувствата на този човек са важни за вас. И този подход може да наклони везните във ваша полза.

За още новини от света на връзките и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари