IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първо лице: Гаджето ограничава свободата ми!

16 юни 2018 15 15

Какво съветва психологът?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Аз съм общителен човек, обичам да се забавлявам с приятелите си. Имам връзка от една година и се появи проблем. Гаджето ми не харесва хора, които си позволяват алкохол, ходят по барове, особено жени. Имаме различни възгледи за тези неща.

Той ме обижда, ако се забавлявам, ходя по заведения или си позволявам чаша алкохол. Възникват конфликти и започнах да постъпвам според неговите желания. Изоставих приятелите си, както и сестрите си. Мисля, че е грешно. От друга страна, той много ме обича и не го доказва с думи, а с дела, грижа и подкрепа в трудни ситуации.

Как е редно да постъпя – да спазвам ли неговите забрани или да защитя своите възгледи за живота?

Тамара, на 25 години

Здравей, Тамара! В двойки, при които всеки има различно възпитание по въпросите на морала, конфликтите са неизбежни. Но това не означава, че те не могат да бъдат решени. Съветвам въпросите, по които има разминаване, да бъдат поставени ясно и двамата заедно да решите как искате да продължи вашата връзка и какво е най-добре за вас.

За начало можете да споделите как са се възприемали в семействата ви тези различия, които имате. Често, когато не се проявява гъвкавост – възприятията са наследени от родители и среда. Опитайте се да търсите нови опции.

Създайте свои норми чрез диалог. Когато се приема само едната гледна точка, обикновено вторият партньор остава с чувството, че не е равноправен в отношенията, което влошава конфликта. Потърсете общ изход, създайте нови, само ваши правила. Бъдете от една и съща страна на барикадата.

Вероника Леонова, психолог

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари