IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет основни грешки, които правите при закупуване на нови мебели

28 април 2024 15 00

Дизайнерите споделят своите съвети

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролетта е известна с пораждането на засилено желание у всеки от нас да промени стила, визията и интериора в дома си. Заедно със смяната на сезоните и гардероба, ние се замисляме дали е време да освежим и атмосферата, в която живеем с ново боядисване, сериозно пролетно почистване и дори закупуване на нови мебели. Така не само ще направим домът ни да изглежда като нов, но ще подобрим настроението си още в началото на пролетта.

Въпреки че всички сме поръчвали облекло, което не ни е по мярка или не отговаря на очакванията ни, връщането му обикновено е леко неудобство. Когато обаче става въпрос за закупуване на мебели, залозите са много по-големи. Често харчите много пари и планирате да запазите нещо поне за няколко години напред.

И за разлика от тази рокля, която просто не е достатъчно ласкателна за фигурата ви, връщането на нещо като диван изисква много повече планиране, отколкото просто отиване до офиса на куриера. Именно затова е добре да знаете за пет основни грешки, които често правим при избора на мебели, за да си спестите излишното пазаруване и неудобното връщане.

Пет основни грешки, които правите при закупуване на нови мебели

1. Забравяте да измерите

Според дизайнерите, липсата на измерване е една от най-големите причини за връщане на мебелите. Често или не измерваме правилно, или не взимаме предвид мащаба на артикула спрямо мястото, в което искаме да го поставим.

Всички измервания трябва да бъдат направени точно, включително височината. Не искате да връщате мебел просто защото не е успяла да влезе през входната врата, нали? Или пък да закупите шкаф, който да е толкова висок, че да задира тавана и да го одраскате още преди да сте сложили и една чиния в него. Винаги внимателно проверявайте размерите на мебелите, за да сте сигурни, че ще може да ги поставите в дома си и да бъдат еднакви с мащаба на останалите ви притежания.

диван istock

Снимка: iStock

Измерването също така включва как нещо ще влезе в дома ви. В края на краищата, само защото нещо може да влезе през входната врата, не означава, че всичко е наред. Възможно е да изпитате трудности още докато влизате във входа или пък докато качвате мебелите по стълбището. Излишните маневри и невъзможността да се използва асансьор може да превърнат приятното обзавеждане и освежаване на дома в огромен кошмар.

2. Неотчитане на времето за доставка

Дизайнерите казват, че е изключително важно да вземете предвид времето за доставка, ако имате нужда от нещо до определена дата. Много хора пазаруват мебели, очаквайки те да пристигнат в рамките на няколко седмици за парти, което са планирали, или пък за важен празник. Важно е да запомните, че ако купувате висококачествени мебели, това вероятно ще изисква специална доставка на товари, която може да отнеме три до пет седмици, без да се включва времето за обработка на поръчката.

пазаруване онлайн

Снимка: Pexels

Въпреки че може да е досадно, причината за дългите срокове за доставка е да се гарантира, че покупката ви ще пристигне цяла без повреди. Така че влезте с разумни очаквания за доставка. И имайте търпение особено покрай големи празници като Великден, Коледа и официални почивни дни. Тогава фирмите работят с различно работно време или пък въобще не работят, което може да удължи процеса на обработка на поръчката и доставката.

3. Вяра на социалните мрежи

Ако и вие, като мен, сте фен на новите мебели и промяната на обзавеждането за всеки сезон, най-вероятно имате колекция от снимки и видеа в социалните мрежи, показващи какви тенденции са популярни в момента, как да промените подредбата на вещите си и в какви цветове да боядисате стените. Но нещата могат да изглеждат много по-различно на живо, отколкото в онлайн среда. Когато артикулите, които сте си харесали в социалните мрежи, пристигнат и се окажат непрактични или с грешен цвят, замяната или връщането им е скъпо.

Социални мрежи

Снимка: Pexels

Ако не можете да видите нещо лично, преди да го купите, най-добре е да поръчате мостра или две, преди да вземете окончателно решение. Повечето големи търговци на дребно предлагат безплатни или евтини мостри, за да ви помогнат да усетите тапицерията, както и да изберете по-точно между цветовете.

4. Не взимате предвид начина си на живот

Въпреки че естетиката е важна, понякога нуждите на начина на живот трябва да бъдат приоритет. Така че, докато този бял ленен диван може да изглежда красив, ако имате деца, домашни любимци или се наслаждавате на чаша вечерно червено вино, не е добре да го добавяте към количката си. Поддръжката е допълнително и изтощително занимание.

7 пролетни тенденции за дома, които да опитате

8 дизайнерски грешки, които не осъзнавате, че правите

5 дизайнерски тайни, които да знаете преди обзавеждането на дома

5. Не мислите напред във времето

Ако в момента живеете под наем и не планирате да останете там задълго, качеството на масата ви за хранене вероятно не е толкова важно, колкото ще бъде, когато сте в дом, в който планирате да живеете през следващите 15 години. Така че, ако обмисляте да си вземете нещо твърде екстравагантно, за да излезете от зоната си на комфорт, сега му е времето. От друга страна, ако вече живеете в собствено жилище, е по-добре да инвестирате в артикул с по-високо качество и по-вечна естетика.

За още идеи за домашен уют и спокойствие последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари