IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътеводител за Рим за дълъг уикенд „по женски“

18 април 2024 18 00

Безопасен ли е Вечният град за екскурзия с приятелки?

Испанските стълби; Снимка: Istock

Снимка: Istock

Рим, за пътуване по женски или дори за самостоятелна екскурзия? Защо не, казваме ние. Пътуването с приятелки до Вечния град може да бъде също толкова забавно и приятно, колкото е и романтично за влюбените двойки, позиращи до фонтана Треви или споделящи бутилка Prosecco в някое заведение на тротоара, или пък похапващи сладолед с две лъжици...

Ако ви се иска да посетите Рим за дълъг уикенд или престой до пет дни с приятелки – решението ви наистина е добро. Ще откриете, че Вечният град има своето очарование, дори когато си в женска компания, в която никой не говори италиански.

А ето и кратко ръководство за този невероятно красив град:

Изберете си хотел с удобно местоположение

Намерете си хотел близо до гара Термини – огромният център на влаковете, метрото и градските автобуси на Рим. Това ще ви спаси от необходимостта да се лутате допълнително по отношение на обществения транспорт (всичкият ще ви е на една крачка) или да използвате таксита, за да стигате до центъра или до хотела си.

Освен това повечето хотели около Термини носят една определена, старинна атмосфера, която допълнително ще ви вдъхнови докато сте в града. А и местоположението на тези хотели е перфектно за лесно достигане до магазините и центъра, както и до различни заведения за хранене, а и те са на пешеходно разстояние от задължителни забележителности, включително Форума и Колизеума.

Добре е да си вземете хотел с включена закуска (обичайно е така), като освен бюфет с вкусни опции, ще можете да се насладите, разбира се, и на чудесно кафе – еспресо или капучино, което пък е идеален начин да се заредите за интересния, но уморителен ден, който ви очаква.

Пригответе се за много ходене пеша

Това е идеалният град за живописни разходки, а здравите и удобни обувки ще са ви просто задължителни. Всяка улица, всеки магазин излъчва онзи фотогеничен римски чар и е прекрасно да отидеш спонтанно накъдето те отведат краката.

С едно предупреждение: ако планирате да видите „големите неща“ (като Колизеума и ватиканските музеи), предварителната покупка на билет – което означава още преди дори да напуснете дома си – е правилният начин. Би било жалко да пропилеете ценната си римска ваканция в опашка под жаркото слънце.

Колизеум; Снимка

Колизеум; Снимка: Istock

След питателната закуска в хотела, ако пътувате „по женски“, вероятно ще се задоволявате с още само едно основно хранене за деня, така че е добре да знаете, че Рим изобилства от „непринудени“ ресторантчета (наречени tavolo caldos и барове, сервиращи леки ястия и вина), където можете да хапнете набързо и то на разумна цена. Също така можете да се възползвате от италианската традиция да избирате храна с две или три ястия с фиксирана цена, вместо да изчитате дълги менюта.

За междинни хранения можете да заситите глада си в някоя от безбройните пекарни в града, а освен това има и много места, където продават сандвичи с прошуто, моцарела и песто.

Докато се разхождате вечер покрай великолепно осветения Форум, докато позирате на Испанските стълби или минавате из модерния квартал Trastevere, ще разберете, че бягството ви по женски е чудесен начин да опознаете Рим.

Но не забравяйте – претъпканите улици и претъпканите атракции на Рим го правят толкова привлекателен за джебчиите, колкото и за туристите.

Разхождайте се с чанта през рамо и гледайте портмонето ви да е възможно най-добре скрито. А когато сте сред тълпи или в обществения транспорт, придържайте чантата си отпред с ръка.

Въпреки че толкова много трансакции вече са цифрови, препоръчваме ви да носите и пари в брой: за пазаруване на улични пазари, за автобуси и за бакшиши.

Треви, Рим;

Треви, Рим; Снимка: iStock

Защо пролетта и лятото са най-доброто време за посещение на италианската столица?

Всъщност повечето от радостите на Рим – с изключение на църквите – не са зад стени, затова ви е необходимо хубаво, топло време и топли вечери. Градът е осеян с древни останки, прекрасни за разглеждане на следобедно слънце, но още по-красив е по здрач, а какво по-хубаво от това да се разхождате леко облечени и да се чувствате още по-свободни.

А ето и няколко неща, заради които си заслужава да посетите Рим сами или с приятелки:

Ако поканата от приятелки и достъпните самолетни билети не са достатъчна причина, за да посетите Рим, то културата и храната, са някои от нещата, които могат просто да ви накарат да го направите.

Пастата

Рим е известен със своите обилни тестени ястия и като родното място на спагети карбонара – така че не ги пропускайте!

Културата

Като оставим настрана Ватикана, всеки сантиметър от Рим е пълен с култура. От изключителните Капитолийски музеи, до Галерия Боргезе, най-трудната част ще бъде стесняването на кои културни горещи забележителности да се спрете.

Историята

Като един от най-старите градове в света, Рим е виждал издигане и падане на империи и продължава да разказва своите истории – от кървавите гладиаторски битки в Колизеума до рушащите се останки от Римския форум.

Трастевере, Рим;

Трастевере, Рим; Снимка: iStock

Сладолед

Няма нищо по-добро от по-големичка чаша сладолед след топъл пролетен/летен ден, прекаран в разходки, и за щастие няма да се налага да ходите далеч в Рим. Сладкарниците са на всеки ъгъл, продаващи всякакъв вид лакомства, не само сладолед, на които ще ви е невъзможно да устоите.

Духовността

Като сърцето на католическата църква, Рим е пълен със стотици църкви, вариращи от забележителности като базиликата „Свети Петър“ до тихи малки параклиси, сгушени по страничните улици. Разбира се, Ватикана е задължителен за всеки, който се интересува от религиозни традиции, изкуство и история.

Папата

Дори и да не сте католик, има нещо дълбоко емоционално в това да гледате изпълнени с надежда хора да изпълват площад „Свети Петър“ в очакване папата да направи публична благословия. Въпреки че е малко вероятно да го видите, той понякога провежда публични литургии.

Изкуството

Въпреки че повечето туристи се тълпят да видят произведения от стария свят, независимо дали разглеждате останките от скулптурите на древен Рим в Капитолийските музеи или разглеждате творбите на Ботичели във Ватикана. Остава обаче едно нещо – фреските на тавана на Микеланджело в Сикстинската капела трябва да се видят, за да им се повярва.

Атмосферата

През нощта траториите и баровете, осеяли някои от най-големите площади в Рим, оживяват с хора, които се изливат на улицата и музика, изпълваща въздуха. Спокойната атмосфера е заразителна и си струва да отделите време за една вечер, особено с чаша вино в ръка.

Модата

Ако се абстрахирате от туристите, ще видите едни от най-добре облечените хора в света в Рим, от мъже, облечени в гладко ушити костюми, до жени, разхождащи се в елегантни рокли. Безспорно е, че италианците имат страхотен стил. Можете да се разходите и из бутици на велики дизайнери като Донатела Версаче, Емилио Пучи и Джорджо Армани, въпреки че си струва да държите под око и по-малките бутици за елегантни тоалети.

„България Еър“ предлага директни полети от София до Рим /до летище Фиумичино/ на атрактивни цени, започващи от 89 евро за еднопосочен билет в икономична класа. Тарифата включва безплатен кетъринг на борда, ръчен багаж до 10 кг и дамска чанта или лаптоп, а новите самолети на авиокомпанията предлагат високо ниво на комфорт по време на полета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари