IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователните игри и ползата им за развитието на детето

26 април 2024 11 29

Източник на изображение: Freepik

Ако искате детето да се развива, оставете го да играе. Това не е съвет, който един родител получава достатъчно често, защото обикновено преобладава съветът да използваме книгите като инструмент в развитието на детските способности и умения. И книгите наистина могат да научат на много – изграждат добри комуникационни умения, способности за възприятие, дават основни познания за света и много друго. Но игрите носят не по-малко.

Знаехте ли например, че играта на криеница спомага децата да развиват своята концентрация? А че пълзенето помага за подобряването на писането? Криеницата, освен че е подходяща за развиване на двигателните способности на децата, предизвиква малчуганите да бъдат търпеливи и наблюдателни, докато дебнат в своето скривалище подходящ момент да изтичат до мястото за броене. Пълзенето пък тренира всички мускули, които са нужни на детето да пише, и подобрява връзката между двете полукълба на мозъка.

И всичко това са ползи от игрите, които децата така или иначе вероятно вече играят. А какво би се случило, когато въведем в рутината и онези игри, които са създадени специално, за да научат, възпитат и развият специални умения у децата?

Днес има стотици предложения за образователни игри, създадени по препоръките на специалисти, така че да спомагат развитието на децата. Ето какво може би не знаехте за тях.

Накратко за образователните игри 

Както вече споменахме, много от игрите, които забавляват децата от поколения наред, всъщност имат скрити ползи за развитието на малчуганите. А щом и криеницата може да бъде обучителна, какво точно отличава така наречените образователни игри?

На пазара вече могат да се открият всевъзможни игри и играчки за деца на всякаква възраст. Но тези, които носят образователна стойност, се отличават с няколко специфики.

Ще ги различите по техните по-различни условия за игра – някои изискват децата да тренират своята логика, други провокират паметта на малките играчи. Образователни са и пъзелите, интерактивните игри и тези с музикален елемент. При други пък ясно се различава приликата им с първите занимания на децата в класната стая.

Важно уточнение е, че на всяка възраст образователните игри изглеждат по различен начин. При най-малките деца те са под формата на кубчета и игри за баланс, които спомагат за ранното развиване на координацията. Могат също да бъдат пъзели със само два елемента, които позволяват на малките изследователи да се учат да разпознават форми и приликите между тях. Обикновено на този етап играчките са дървени, защото освен трайни, са и по-малко разсейващи от пластмасовите например, които често включват ярки цветове, музика и други елементи, които могат да разконцентрират детето.

Когато децата пораснат, образователните игри започват да стават по-сложни, но и по-интересни. За малчуганите в предучилищна възраст вече се препоръчват музикалните занимания или пък игрите с карти, които позволяват на децата да усвояват и запомнят цифри и букви. Същевременно все повече от заниманията включват и по-сложни условия, които изискват от децата да отделят време, за да помислят върху правилата и логиката на играта. Има ги и игрите за моделиране, които пък са особено полезни за стимулиране на сетивността.

За още по-големите пък образователните игри включват елементи от класната стая. На този етап можем да открием играчки, които позволяват на децата да пресъздадат химически реакции вкъщи, да изучават човешкото тяло или дори да построят миниатюрни галактически системи у дома.

Основни ползи от образователните игри 

Неслучайно образователните игри се наричат така – те позволяват децата да се учат неусетно, докато се забавляват.

Всяка една образователна игра е разработена с цел да подобри или мисловните и аналитичните способности на децата, или техните двигателни умения и координация.

Макар и точните ползи на игрите да се различават според условията, които отличават всяка една игра, няколко са най-често срещаните умения, които тези продукти са създадени да развиват:

- Концентрация;

- Фина моторика;

- Емоционална и социална интелигентност;

- Умения за решаване на проблеми;

- Творчество и въображение;

- Умения за проследяване на причинно-следствени връзки;

- Сетивни и когнитивни умения.

Как да открием най-подходящата образователна игра за своето дете? 

Отговорът на този въпрос се крие в разнообразието. Всяка една игра спомага за подобряването на различни способности у децата. Но за да открием тази, която е най-подходяща за малчугана вкъщи в точно този момент от развитието му, трябва да му позволим да се докосне до различни типове игри, да експериментира... и да играе.

В Orange ще откриеш стотици предложения за образователни игри, които съчетават полезните занимания за децата със забавлението. С коя от тях ще запознаете малчуганите първо?

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари