IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет мита за детокса, в които не трябва да вярвате

28 април 2024 13 30

Погрижете се за здравето си по правилния начин

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Терминът „детокс“ буквално означава детоксикация или изхвърляне на токсини, което в сферата на здравето и уелнеса често се насърчава чрез множество средства – от прочистване със сок и консумация само на определени продукти до премахване на определени съставки от вашата диета за определен период от време. Мисълта, че телата ни са пълни с токсини, най-малкото не е успокояваща, откъдето идва и огромният интерес към детоксикацията.

Университетът в Тексас обяснява, че има два основни вида токсини, открити в човешкото тяло, които се наричат екзотоксини и ендотоксини. Тъй като представката „екзо“ указва външно образувание, екзотоксините обхващат всякакъв вид токсини, които достигат до тялото от външни източници като замърсяване, свободни радикали, пестициди върху храната и във въздуха, както и други компоненти на околната среда. Обратно, представката „ендо“ означава, че токсините идват отвътре и ендотоксините се считат от медицински специалисти и експерти за странични продукти на човешкото тяло.

Чрез методи като консумация само на течности като смути, супи, зелен сок, вода с лимон и бульон, има много предимства, които се предполагат от уелнес индустрията, за да ви помогнат да детоксикирате тялото си от ендо- и екзотоксините. Тези методи обаче не са застраховани от митове.

Пет мита за детокса, в които не трябва да вярвате

1. Необходима е детоксикация чрез активни методи

Освен ако тялото ви не се е поддало на сериозно заболяване или медицинско състояние и вашият лекар не ви е инструктирал да предприемете определено средство за детоксикация, най-простият отговор на насърчаването на детоксикиращите прочиствания като помагащи за освобождаването на тялото ви от токсини е, че те не са необходими. Това е така, защото повечето хора не са изправени пред медицински състояния, които биха изисквали такива екстремни и диетични промени, като тялото ни може в достатъчна степен да се освободи от токсините без допълнителна помощ. Всъщност черният дроб, бъбреците и червата вършат феноменална работа, като пазят тялото от токсини и освобождават вредните нашественици, включително патогени, бактерии, вируси, замърсители и други чужди заплахи, които могат да навлязат в организма. Въпреки че всяка вечер заспиваме, за да си починем, телата ни работят 24/7 и ни поддържат възможно най-здрави денонощно.

смути, детокс,

Снимка: iStock

Имайки предвид това, ако се чудите дали скъпото прочистване със сок, което виждате в социалните мрежи, всъщност е здравословно, отговорът е, че тялото ви вече прави всичко само без никаква активна помощ. По-добре е да инвестирате парите си по по-подходящ начин, като създаването на здравословен режим за хранене, карти за фитнес и масажи, за да се отпуснете и да премахнете стреса.

2. Детоксикацията ви прави по-здрави

Друг често срещан мит, който трябва да бъде развенчан, когато става въпрос за детоксикация, е, че тя ще ви помогне да се чувствате по-здрави. Освен това, методът няма да помогне на тялото ви да се излекува от заболяване, нараняване или претърпяна процедура като операция. Той дори може да попречи на естествените лечебни процеси на тялото в тези случаи, тъй като много детоксикации могат да ограничат или да лишат тялото от основни хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира правилно.

детокс, плодове

Снимка: iStock

Освен ако вашият лекар не ви е казал да следвате детоксикираща диета, за да се излекувате от тежко заболяване, това е още един мит, разпространяван от компании, призоваващи клиентите да харчат прекомерни суми за прочистване със сок или популяризирани от социалните мрежи детоксикации с бульон.

3. Детоксът ще ви помогне да отслабнете

По-екстремните режими за детоксикация, програми и продукти на пазара често обещават да помогнат за загуба на тегло, дори стигайки до гаранция, че покупката за прочистващи режими може да помогне за задържане на килограмите. Според Healthline, няма значителни доказателства, които да обосноват или подкрепят тези твърдения за рутинни детоксикационни процедури за отслабване. По-скоро тези екстремни диетични ограничения могат да причинят повече опасност, отколкото полза.

вода с

Снимка: iStock

Вярно е, че продължителната детоксикация на базата на течности може да доведе до загуба на тегло, но тези резултати са временни. Те не са устойчиви за поддържане на загубеното тегло. Това е така, защото повечето хора се завръщат към нормалния си начин на хранене след детоксикация, но също така и защото повечето продукти и планове на пазара не са устойчиви за човешкото тяло като цяло. Липсват им основни хранителни вещества и не осигуряват добре балансирана диета. Това може да доведе до опасно бързо отслабване и след това наддаване на тегло, като в същото време да създаде дефицит на витамини, хранителни вещества и други основни елементи.

От медицинския екип на университета „Харвард“ разкриват, че детоксикиращите чайове и подобни продукти осигуряват бърза загуба на тегло чрез предизвикване на прекомерно отделяне на токсини, което е резултат от консумацията на лаксативи, сол и други дехидратиращи компоненти. Детокс смесите, насърчаващи загубата на тегло, могат да доведат до опасна дехидратация.

4. Детоксът премахва токсини чрез потта

Позовавайки се на фитнеса и упражненията, за да подкрепят този мит, много обещания за детоксикация твърдят, че токсините в тялото могат да бъдат изхвърлени чрез потта. За съжаление, токсините от всякакъв вид рядко се изхвърлят от човешкото тяло по този начин, колкото и лесно да бъде визуализирането им как се изпаряват, докато се потим. Всъщност капчиците пот имат много по-прост състав, който в по-голямата си част е вода с различно съдържание на сол. И това е всичко.

фитнес

Снимка: iStock

Вместо да изтегля токсините от тялото ви и да изтласква вредни микроскопични образувания, основната цел на изпотяването е да ви охлади, когато сте изложено на по-високи температури, прекомерно движение или треска, когато сте болни. Така че, когато сте подложени на интензивна тренировка, вие сте по-склонни към изпотяване, защото тялото ви изпълнява естествената си способност да се охлажда и да поддържа здравословна телесна температура.

5. Детоксът може да е безопасен

Не само че повечето методи за детоксикация, които се рекламират онлайн или продават като способни да изчистят токсините от тялото ви, са напълно неефективни и не осигуряват повече елиминиращи токсини ефекти, отколкото тялото ви естествено провежда, но някои методи за детоксикация всъщност могат да бъдат много опасни. Учените съобщават, че наистина няма начин да предприемете безопасно прочистване или режим на детоксикация, тъй като единственото средство, чрез което можете да гарантирате безопасно и ефективно елиминиране на токсините от тялото си, е да поддържате здравословни навици. Важен факт, който трябва да знаете за продуктите за детоксикация, е, че тези, обозначени като естествени, не показват, че са безопасни, а просто че използват естествени съставки. Точно както прекомерната консумация, неправилната консумация може да бъде еднакво опасна и това се отнася до естествените съставки. Имайте предвид, че смесите за детоксикация обикновено не са регулирани.

пия вода,

Снимка: iStock

За прочистванията за детоксикация, които се основават на костен бульон, сокове или вода с лимон, наред с много други опции, включващи само течности, съществуват опасности от прекомерната консумация на течности, особено вода, които могат да имат неосъзнати отрицателни ефекти. Вместо да опитвате детоксикиращи препарати, хапчета за детоксикация или каквато и да е друга форма на метод за детоксикация, най-добрият начин е да поддържате всичко умерено. Можете също така да се стремите да поддържате добре балансиран начин на живот, включващ питателна диета, здравословен сън и хигиенни практики, редовни упражнения и избягване на всякакъв вид свръхконсумация.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари