IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъсване на косата – домашни лечения и предотвратяване

21 март 2024 11 00

Как да се справите с проблема без професионална намеса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Никой не се радва на гледката на заплетени косми в четката си за коса, а допълнителното разочарование от справянето с накъсването на косата може да бъде обезсърчаващо. Има обаче ефективни домашни средства за справяне с този проблем. Ако търсите лесни начини за предотвратяване на счупване у дома, ние ще ви помогнем.

Какво причинява накъсването на косата?

косопад istock

Снимка: iStock

Накъсването на косата може да възникне поради различни фактори на околната среда или здравето. Ето най-честите причини за този проблем:

Уреди за топлинно оформяне – излишната топлина е една от най-честите причини за накъсване на косата. Високите температури могат да повдигнат кутикулата на косъма и така да го лишат от естествената му влага, което да го направи податлив на накъсване. 

► Липса на влага – сухата коса обикновено е по-податлива на увреждане, особено при ниска влажност. Ако кичурите ви са прекалено сухи, те няма да могат да се справят със стресовите фактори на околната среда и може да започнат да се накъсват много лесно. 

► Стегнати прически – стегнатите прически определено не са полезни за косата ви. Когато носите такива стилове за дълги периоди от време, това може да причини начупване. Това е така, защото твърде многото дърпане може да отслаби косъма и в крайна сметка да причини накъсване. 

► Твърда вода – минералите от твърдата вода могат да се натрупат върху косата и скалпа ви, което затруднява изплакването с шампоан. Натрупването може също така да причини чупливост и тежест. Освен това, твърдата вода може да лиши косата ви от влага, което я прави суха и податлива на увреждане. 

► Генетика – генетиката също играе роля, особено ако сте наследили характеристики, които могат да повлияят на устойчивостта и здравината на косъма. Някои генетични вариации като по-фина коса или дори по-слаба кутикула на косъма могат да повлияят на накъсването на косата. 

► Разресване на мокра коса – когато косата ви е мокра, тя обикновено е много по-уязвима и има тенденция да се къса лесно. Разресването ѝ може да причини ненужно триене, така че ако дърпате кичурите твърде силно, може да причините накъсване на косата. 

Странични ефекти от накъсването на косата

Накъсването на косата надхвърля влиянието върху дължината на косата ви. Неговото въздействие се простира върху цялостния блясък и текстура, допринасяйки за различни проблеми като:

► Загуба на обем

► Плосък външен вид

► Цъфтящи краища

► Къдрене

► Сухота

Може ли накъсването на косата да причини косопад?

косопад istock

Снимка: iStock

Накъсването на косата и косопадът са напълно различни. Въпреки това, ако накъсването на косата е силно, това може да доведе до забележимо намаляване на обема, създавайки впечатление за косопад. Независимо от това, космените фоликули обикновено все още са непокътнати в случай на счупване и с подходяща грижа косата често може да се възстанови.

5 лесни начина да поправите накъсаната коса у дома

Тези практични съвети са предназначени да възстановят силата и жизнеността на вашите кичури, помагайки ви да постигнете по-здрава и по-устойчива коса. Без повече шум, ето нашите пет най-добри домашни средства за предотвратяване на накъсването на косата.

1. Кокосово масло

Кокосовото масло е известен вариант за рутинна грижа за косата. То е богато на мастни киселини, особено лауринова киселина. Тя прониква дълбоко в косъма, което може да помогне за укрепване на косата ви и потенциално да намали накъсването. Просто вземете няколко капки кокосово масло и го нанесете върху скалпа и косата. Носете шапка за душ за един час, след което изплакнете и измийте с шампоан.

2. Алое вера

Алое вера е друга чудесна съставка за косата. Съдържа изобилие от активни съединения, които могат да помогнат за укрепването ѝ и също така да предотвратят накъсването, включително мастни киселини и аминокиселини, витамини и ензими. Нещо повече, алое вера е естествен овлажнител, който потенциално помага за привличането и задържането на влага в кичурите ви. Просто вземете гела от прясно листо от алое вера и го нанесете директно върху косата си. Оставете да действа поне един час и след това я измийте с мек шампоан.

3. Яйчена маска

Яйцата са мощен източник на полезни съединения, което ги прави отличен избор за предотвратяване на накъсването на косата. Богатият им състав може ефективно да подхрани вашите кичури и да върне блясъка на увредената коса. За да създадете просто, но силно лечение, смесете 2 яйца с 2 супени лъжици зехтин. Нанесете сместа от корена до върха, като я оставите да престои 30 минути. След това изплакнете обилно и продължете с обичайната рутина с шампоан и балсам.

4. Авокадо

Авокадото е изключително богато на витамини и хранителни вещества. Това е чудесен източник на биотин, който може да насърчи здравата коса. Освен това има магнезий и калий, които могат да помогнат за запечатването на кутикулата, като по този начин предотвратяват накъсването на косата. Всичко, от което се нуждаете, е едно зряло авокадо и 2 супени лъжици кокосово масло. Разбъркайте ги добре и ги нанесете върху косата си. Оставете сместа за един час, след което я измийте с нежен шампоан.

5. Сок от лук

Въпреки че това може да не звучи твърде изкушаващо в началото, лукът е богат източник на сяра, която може да помогне за насърчаване на кератина. Сокът от лук не само помага за предотвратяване на накъсването на косата, но също така прави косата ви по-здрава и силна. Ще ви трябват 2 супени лъжици сок от лук и 2 супени лъжици зехтин. Разбъркайте ги много добре и нанесете сместа върху скалпа. Оставете да престои 30 минути и измийте с шампоан.

Как да използвате розова вода в грижата за коса

Трикове за по-плътна коса – прическата, която да си направите

Ежедневни навици за подобряване на здравето на косата

сухи краища,

Снимка: iStock

В допълнение към проучването на естествени средства за подобряване на външния вид на косата, от решаващо значение е да установите и да поддържате здравословна рутинна грижа за косата. Помислете дали да включите следните съвети, за да подобрите цялостното здраве на косата си.

1. Хранете се здравословно

Всъщност има много неща в поговорката „Ти си това, което ядеш“, особено що се отнася до косата. Някои хранителни вещества могат да помогнат на кичурите да растат и също потенциално да намалят накъсването от увреждане. Затова се уверете, че получавате достатъчно желязо, цинк, витамини, биотин и фолиева киселина в ежедневната си диета.

2. Избягвайте топлинното оформяне

Вече знаем, че инструментите за топлинно оформяне могат да причинят накъсване на косата. Така че, ако искате да избегнете подобни щети, ограничете използването на топлинни инструменти. И ако ги използвате, винаги първо нанасяйте термозащитен спрей. Също така опитайте да изберете по-ниски настройки за топлина, ако е възможно.

3. Спете върху копринени калъфки

Коприната обикновено е по-нежна към кичурите ви от други материи като памук. Намалява триенето, което може да доведе до по-малко заплитане и накъсване на косата. Освен това абсорбира по-малко влага, което подобрява хидратацията на косата ви и намалява накъдрянето на косата, когато спите.

4. Намалете стреса

Стресовите събития могат да предизвикат накъсване на косата. Ако искате да научите как да спрете загубата на коса, свързана със стреса, ще трябва да потърсите здравословни начини за справяне. Това може да включва практики за самообслужване, осигуряване на достатъчно количество почивка и изследване на медитация. Също така, полагайте съзнателни усилия да правите почивки и да си позволите моменти на релаксация, когато стресът стане непреодолим.

5. Подстригвайте редовно косата си

Редовното подстригване на косата всъщност може да помогне за нейния растеж. То премахва цъфтящите краища и подобрява цялостното здраве на косата. Подстригването също премахва повредените части, което позволява на новата коса да расте по-силна. Затова е препоръчително да си записвате час в салона на всеки няколко седмици, за да подстригвате краищата си.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари