IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко за маникюра – разликата между гел, акрил и гел-акрил нокти

20 април 2024 13 30

Бъдете информирани преди следващия си час в салона

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Влезте във всеки салон за маникюр по света и ще се срещнете не само с безброй цветове лакове за нокти, от които да избирате, но и с многобройни видове маникюр. Трябва ли да изберете традиционния лак или да заложите на пудрата? Да изберете гел или да изберете акрил? Днес се фокусираме върху разликите между гел и акрилни нокти и какво означава, когато хората казват „гел-акрилни нокти“.

Гел срещу акрилни нокти

Гел ноктите и акрилните нокти са две много различни неща. Гел лакът е вид лак, който се нанася върху вашия нокът и след това се втвърдява под UV лампа. Това води до супер лъскав, издръжлив маникюр, който може да остане непокътнат седмици в сравнение с лесно чупливия обикновен лак. Друг бонус е, че изсъхва в рамките на 60 секунди, което означава, че не е нужно да чакате в салона или да се притеснявате, че ще размажете лака си, когато търсите портмонето си да платите.

Гел Лак,

Снимка: iStock

Акрилните нокти, от друга страна, смесват акрилен полимерен прах с течен полимер. Прахът и течността създават меко тесто, което маникюристът след това притиска върху естествения нокът и извайва в удължение, което след това изсъхва на въздух. Това води до дебела, издръжлива „черупка“ върху нокътя, която е по-малко склонна към счупване. 

Какво са гел-акрилни нокти?

Терминът „гел-акрилни нокти“ е малко подвеждащ. Когато хората използват този термин, той обикновено се отнася до две неща – гел екстеншъни и наслоен гел и акрил. 

Гел екстеншъни

Това е удължаване на ноктите, създадено с предварително смесен гел и нанесено по същия начин, както се нанася акрил. То обаче не е направено от акрил и трябва да се втвърди под LED/UV светлина. Удълженията с гел се създават чрез рисуване на гела върху естествения нокът и формата на ноктите, която позволява на маникюриста да добави дължина. След като дължината бъде добавена, възможностите са безкрайни. Нокътят може да бъде изпилен в различни форми и лакиран във всякакви дизайни.

Наслоен гел и акрил

Когато маникюристите казват „гел-акрилни нокти“, те може да имат предвид и хибриден подход, който съчетава двете техники. В този случай първо се нанасят гел екстеншъни, след което се покриват с акрил. След като нокътят е оформен в подходящата форма, тогава може да използвате традиционен или гел лак. Това е предпочитан метод от някои, тъй като акрилът никога не докосва нокътното легло – бонус, тъй като акрилите са известни с увреждания на нокътя. В същото време тази техника предлага по-естествен вид на гел ноктите, но със здравината, добавена от лек слой акрил.

Полигел маникюр – комбинацията между силата на акрила и гъвкавостта на гел лака

Жълти нокти след акрил – какви са причините?

Акрилни нокти – какво да знаете преди процедурата?

Кой маникюр е най-добрият?

Както при всяка друга козметична процедура или услуга, изборът на най-добрата опция за нокти в крайна сметка се свежда до личните предпочитания и индивидуалните нужди. 

Гел лаковете са най-достъпният вариант и изглеждат най-естествени, тъй като създават по-тънко покритие върху нокътя. Акрилът обаче осигурява много по-твърда обвивка, която е идеална за хора с чупливи или меки нокти или за тези, които имат склонност да чоплят лака си. Акрилите също са предпочитана основа за тези, които искат наистина да украсят маникюра си с кристали, перли или верижки.

акрили istock

Снимка: iStock

Хибридният гел-акрилен подход теоретично би осигурил най-доброто от двата свята, придавайки по-естествено изглеждащ резултат с известна добавена здравина. Просто ще бъде по-скъпо и може да има по-твърдо усещане, отколкото сте свикнали, ако обикновено избирате традиционен или гел лак.

Добрата новина е, че ноктите растат бързо и вашият маникюр е временен. Това улеснява тестването на различни опции, докато намерите най-подходящата за вас. Забавлявайте се, не се тревожете прекалено много и попитайте своя маникюрист за препоръки.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 седмица )